Новини

Морганит (розов берил)

Морганит  (розов берил)

Морганит (розов берил)

Морганитът /розов берил/ е полускъпоценен камък с необичаен цвят. Известен е с различни имена – морганит, воробевит и неосъщественото розов изумруд. Това са названията на берила, който по волята на геоложката съдба , се отличава с червеникаво-виолетови, по-често розови цветове и нюанси. Минералната си „самостоятелност“ естественият морганит придобива сравнително скоро – от началото на XX век.

До този момент той практически не е известен на ювелирния свят. Камъкът не може да се определи като рядък. Негови находища са открити в Урал, Азия, Африка, Южна и Северна Америка. Морганитът е красив и търсен камък: шлифовани, безупречните камъни могат да бъдат оценени изключително високо, почти толкова, колкото брилянти със същите размери.

Морганит  (розов берил)

Този полускъпоценен камък се отличава с високи ювелирни качества, макар в естествените кристали да се срещат включения, пукнатини, кухини и различни примеси. Голяма част от кристалите на минерала са непрозрачни, не притежават изразителен блясък и наситеност на цвета.Морганитът е изключително податлив на обработка и за него са подходящи всички възможни форми и шлифовки.

Морганит  (розов берил)

Широко разпространено е грешното мнение, че названието си камъкът е получил от съдържащите се в него манганови съединения. В действителност получава името си през 1911г. и е кръстен  на известния американски банкер и филантроп Джон  Морган, умело съчетавал бизнеса със задълбочено /почти професионално/ увлечение по гемологията. Две години преди смъртта си той получава официално признание за заслугите си към американската  минералогия. Джон Морган дарява изключително богата колекция от минерали и скъпоценни камъни на Музея по естествена история в Ню Йорк.

В Русия минералът е известен с названието воробевит – на името на изтъкнатия минералог  В.И. Воробьов, който открива интересният камък в Урал. През годините неколкократно са правени опити различните названия на минерала да бъдат обединени в общото за цял свят „розов изумруд“. И макар това название да е напълно обосновано от гемологична гледна точка , то така и не било възприето повсеместно поради претенциозността на това име.

Морганит  (розов берил)

В природата най-широко роазпространен е розовия морганит, но цветовия спектър на камъните варира в широки граници – от розов до люляков и светло виолетов. Големи кристали морганит се добиват в Мадагаскар, Афганистан, Бразилия и САЩ. Абсолютната прозрачност на камъните и отсъствието на включения и дефекти, са критериите, които формират високата стойност на камъните. Стойността на морганит с брилянтен шлайф може да варира между 50 -200 американски долара за карат. Най – високо оценявани са камъните с прасковен цвят. Поради голямата визуална прилика между двата камъка често кунцит се предлага като морганит от недобросъвестни търговци.

Въпреки кратката му история, музеите вече разполагат с внушителни  колекции от експонати, отличаващи се със сравнително големи размери и необичайна оцветеност. Така например най-големият намерен досега морганит е със  светло оранжев цвят, тежи повече от 23 кг и е открит през 1989г.; друг камък с тегло 5 кг. се съхранява в музея на Санкт Петербург. В Музея по естествена история в Ню Йорк е изложена статуетка от морганит, изработена от цял камък.

Морганит  (розов берил)

Нежните, топли цветове и нюанси превръщат морганита в един от търсените и предпочитани камъни от  дизайнерите на различни ювелирни къщи, експерти  и ценители. В последните години се превръща в предпочитан камък за годежни и сватбени бижута в съчетание предимно с жълто и розово злато. Морганитът преди всичко се очертава като камък за романтици.

Подобни публикации