Новини

Невероятни факти за бижутата

Невероятни факти за бижутата

Невероятни факти за бижутата

Всички обичаме бижута. Историята им е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити.

Какво още може да научим за тях, ще Ви споделим в редовете по-долу:

 1. Най-старото намерено бижу ? 100,000 годишни мъниста, изработени от черупка на мида.
 2. 24 каратово злато е 99.9% чисто, но бижутерите използват основно 14 и 18- каратово, тъй като то е по-твърдо и устойчиво за обработка.
 3. Венецианските майстори на стъкло на остров Мурано (Венеция) произвеждат кристално стъкло, емайлирано стъкло, стъкло с златни нишки, от което майсторят невероятни бижута. Венецианските стъклени огърлици са били търсени още през 1200-те години и все още се правят и днес.
 4. Годежните пръстени датират от 1477 г., когато за първи път се популяризират от брака на Максимилиан I-ви с Мери Бургундска.
 5. През 2 в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали сред обществото и железен, носен, докато изпълнявали домакинските си задължения.
 6. Нефритът понякога е наричан „камъкът на рая“.
 7. Съществува легенда, че Клеопатра разтваря скъпа перла в супа, след което я изпива, за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.
 8. Най-популярната форма на сапфир е синьо, но съществувати сапфири в други цветове.
 9. Диамантът е най-твърдото естествено природно вещество. Той е също така най-добър проводник на топлина и има най-високата точка на топене. Освен това притежава и най-голям показател на пречупване на светлината от всички други минерали.
 10. Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута.
 11. В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус. В древен Рим, само знатните хора са можели да носят пръстен например.
 12. В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус.
 13. Кроманьонците носели бижута като огърлици, гривни от кости, зъби и други животински останки.
 14. В Асирия, мъжете и жените носели огромни количества бижута, включващи амулети, гривни за краката и масивни огърлици.
 15. Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години
 16. Почти по същото време в Китай започнала изработката на бижута и там, но не станала широко разпространена, докато будизмът не започнал да печели популярност преди около 2000 години.
 17. Китайците предпочитали среброто пред златото като материал за изработка на бижута и то в комбинация с нефрит (жадеит). Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го с сила и красота.
 18. Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им. В символичния език на бижутерите, сапфир, инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие.
 19. Смарагда и аквамарина са различни цветове на един и същ камък – берил.
 20. Първите синтетични диаманти се появяват през 1950 година.
 21. Чарлз Луис Тифани измисля съвременния годежен пръстен с диамант, поставен в обков. Още през 1896 година годежните пръстени на Tiffany&Co се продавали на цена от 40 долара.
 22. Картие въвеждат високо ценената днес платина като материал за изработка на бижута, за първи път пре 1896 година. През 1915 година той купува магазина си на 5то Авеню, изтъргувайки земята за две перлени огърлици.
 23. Ричард Бъртън предлага брак на Елизабет Тейлър с 69,42-каратов крушовиден диамант.
 24. Най-скъпото бижу, изработвано за филм, е 134-каратова диамантена огърлица, носена от Никол Кидман в Мулен Руж. Направена от Стефано Кантури с 1 308 диаманта, тя струва 1 милион долара.

Красиви бижута може да разгледате тук>>

Подобни публикации