Без категория

Флуорит – цветето на рудниците

Флуорит или цветето на рудниците.

флуоритАгрикола го определил като „цветето на рудниците“, за алхимиците от Средновековието бил „дяволски камък“, а за миньорите от Дарбишър /централна Англия / просто „синия  Джон“. Харесван от обикновени и знатни хора от всички епохи, използван като материал за имитации на различни скъпоценни камъни във времена, когато самият той е оценяван почти колкото златото, флуоритът е минерал с пъстроцветна красота и интересни свойства.

Флуорит – нарежда се сред най-необикновените и красиви декоративни и ювелирни камъни.

флуорит

Характеризира се с изключително богата цветова гама и като правило повечето камъни са полихромни със зонално и петнисто оцветяване, което ги превръща в ценен материал за ювелирния свят. Палитрата и наситеността на цветовете варира от жълто-зелено до изумрудено, от люляково до виолетово и черно, ценят се също кристалите с розов, оранжев и червен цвят.

флуорит

Названието флуорит произлиза от латинското „fluere“ – течащ и е свързано с едно от основните свойства на минерала: поставен в разтопена руда спомага за по-лесното и пълно отделяне на примесите и шлаката от металната основа. Минералът е дал името на рядък физичен процес – флуоресценция, при който под въздействието на ултравиолетова светлина или друго късовълново лъчение, кристалите излъчват нежна виолетова светлина. Безцветния флуорит, който е изключителна рядкост, се използва като материал за изработването на висококачествени лещи за фотоапарати, микроскопи, лупи и др. тъй като неговата прозрачност е по-висока от тази на стъклото.

флуорит

В Древна Гърция флуоритът е бил определян като скъпоценен камък. В своите трудове римският учен и философ Плиний Стари споменава, че от него майсторите изработвали уникални вази. Те излъчвали неповторима светлина, а красотата им  се допълвала от естествения многоцветен рисунък. Впоследствие тази традиция намерила приемственост и в Древен Рим. Краят на Античността бележи и упадъка на индивидуалната ценност на флуорита, но  открива друго негово приложение – суровина за изработването на имитации на скъпоценни камъни. Зелените кристали флуорит се превърнали в аналог на изумрудите, червените напълно съответствали на рубините, а пурпурните  заменяли аметистите.

флуорит

Днес флуоритът е популярен предимно като декоративен камък. За ювелирния свят е открит сравнително късно / XVIII – XIX век / и по всяка вероятност заради неговата крехкост. Тя е причина обработката на камъните да е сведена до минимум. Те най-често биват  оформяни  като мъниста и кабушони и рядко се фасетират. Украшенията от злато и сребро с флуорит са ярки, изящни и  запомнящи се.

Бижута с флуорит може да закупите от магазини Фортуна- гр. София и Пловдив.

Подобни публикации