Без категория

Хематит -неизчерпаем и древен

хематитХематит -неизчерпаем и древен

Хематит- един от основните източници на желязо и съставна част на желязната руда, хематитът е познат на хората още от Античността.  Разпространен е повсеместно и залежите му практически са неизчерпаеми. Наименованието му е с гръцки произход от „haimatos“ – кръв, но минералът  е познат и като черен диамант от Аляска, кървав камък, отразяващ камък и огледално желязо.

В Древен Египет се асоциирал с богинята Изида и нейната върховна закрила, а за народите от Древен Рим и Древна Гърция бил символ на храброст и мъжество и се превърнал в неотменен талисман за воините.

хематит

Хематитът образува предимно плоски и плътни кристали с метален блясък, но се среща и във вид на ронливи частици и зърнести включения в различни минерали.Самородните структури, наречени“хематитови рози“  са се превърнали в ценен колекционерски материал. Цветът на минерала варира от кафеникаво-червен през сребристо-сив до черен и зависи от концентрацията на тривалентно желязо.

хематит

Блясъкът на полираните камъни се характеризира със синкави метални отблясъци, в които са съсредоточени  естетичните и ювелирните му качества. Полираният хематит  наподобява минералите гагат и обсидиан, от които го отличават силния метален блясък и високата плътност. Според ювелирите най-качествените камъни се добиват в Англия и САЩ.

хематит

Гравирането на хематитови кристали било характерно  за работата на шумерските майстори. От податливия на обработка камък те изработвали масивни цилиндрични печати, чиято широка и равна повърхност позволявала създаването на сложни и детайлни изображения. Първото си признание като ювелирен камък хематитът получил още в епохата на Античността, инкрустиран в различни украшения.

хематит

Това е и времето, в което намира приложение като основа при направата на огледала с различна форма и размери. Отличните художествени качества на хематита го определили като търсен и предпочитан декоративен камък в пръдължение на векове. В епохата на Ренесанса украшенията с този камък се превърнали в предмет на модерна визия и тенденция, съхранила се до Викторианската епоха.

хематит

В Англия от времето на кралица Виктория ценена била строгата красота на обикновените материали и полускъпоценни камъни в противовес на пищността и пъстротата на скъпоценните камъни, завладели Стария континент. И днес ювелирните изделия от хематит, изработени във Великобритания през XIX век остават своеобразни образци на семпла красота и сложност на изпълнение.

хематит

Към настоящият момент хематитът е един от най-достъпните ювелирни и декоративни камъни, оформян като кабошони за пръстени и обици и като мъниста и пластинки за гривни и нанизи, а най-качествените екземпляри се фасетират и инкрустират  в златни или сребрни обкови.

хематит

Най-често се използва като акцент при украшенията в стил готик. Цветът превръща хематита в подходящ  материал  за комбинации с различни цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Бижута с хематит може да закупите от магазини Фортуна.

 

Подобни публикации