Новини

Слонова кост

Слонова кост

Какво означава слонова кост?

Слонова костВсъщност това са бивните зъби на слоновете. При африканските слонове бивните са огромни и наистина внушителни – възможно е да достигнат 3 м  дължина,  всеки от които да тежи по 100 кг. При индийските бивните слонове са по-скромни –  не превишават  75 кг всеки.

Качеството на слоновата кост (ivory) се определя при определени  балансирани  съотношения. Колкото  повече са минералните вещества, толкова по- бял, твърд и траен  естествен материал са те. Тя блести подобно на скъп китайски порцелан и е достатъчно  устойчива на различните въздействия през годините. Според някои специалисти, цветът на слоновата кост от най-висш клас е с лек кремав оттенък. Но точно определение няма, а и не всички специалисти са на едно мнение. В едно обаче няма  съмнение: че преработената слонова кост визуално наподобява кадифената кожа на млада жена от Викторианската епоха. Цветът на благородният материал може да бъде чисто бял /от млада мека кост/, както и светло кафяв с червеникав или дори със зеленикав оттенък.

Слонова кост

Праисторическите хора също са познавали и ценили слоновата кост. При разкопки, археолозите са открили специални инструменти за махане на бивните на мамути, датирщи от преди повече от 30 000 години.

Слонова кост

Древните цивилизации побързали  да засвидетелстват  своето уважение към уникалния природен материал, съчетаващ в себе си минералната твърдост и еластичността на органичната материя. Древногръцкият скулптор Фидий изваял статуя на Зевс, като тялото му било от слонова кост, а наметката  от чисто злато.

Слонова кост

В Римската империя, а след това и във Византия, слоновата кост станала популярна и сред народа. Богатите граждани си поръчвали специални трептихи, разтягащи се  два или три пъти с различни образи и символи. Портретите на императори и техни цитати с течение на времето били заменени с икони и откъси от Библията.

Слонова кост

Ценният материал бил добре познат и на древните китайци и японци.Техните майстори били ненадминати в изработването на фигурки, статуетки, кутии и ажурни фенери, тъй като слновата кост не гори. Важна особеност се явява, нейната пластичност при определени условия. Тя става изключително податлива на обработка.Така китайските резбари първи изобретили вплитането на ажурните форми един в друг в нежни топчици. Най-добрите майстори умеели да измайсторяват деветнадесет и повече топчици една в друга, подобно на матрьошки.Те се съредновавали  кой по-интересен и уникален елемент да  вмъкне в своето произведение.

Слонова кост

Според  легендата, трона на Сюлейман ибн Дауд е бил изработен от злато и украсен със слонова кост. В Старият Завет пишело, че стойността на слоновата кост е равна на стойността й в злато. С днешна дата цената й не се е променила особено.

Слонова кост

До изобретяването на пластмасата, слоновата кост се е използвала широко в ежедневието. От  нея  са създавани не само произведения на изкуството, но и предмети за бита. В началото на ХХ в. в САЩ  са пуснати за продажба скъпи рояли, пиана и други клавишни инструменти в резултат на което са избити  над 13 хиляди слона.

Слонова кост

Поради изключителните си качества, голямата  пластичност и нежните нюанси на цвета, слоновата кост винаги е била предпочитана като материал в ювелирното изкуство както самостоятелно, така и в комбинация с благородни метали и други минерали с органичен произход. Гривни, колиета и обици в съчетание с жълто и бяло злато и /или  са прекрасно допълнение към визията за пролетния и летния сезон. Слоновата кост придава елегантност, изтънченост и ефирност на всеки тоалет, независимо от повода.

 

Подобни публикации