Без категория

Лунен камък

Лунен камък

Студеното сияние на лунния камък

лунен камък

 

Едва ли е възможно лунният камък да бъде объркан с друг полускъпоценен камък. Нежно  мъгливо сияние сякаш струи от дълбините му. Това е блясъкът, който хората определят като загадъчен и който е станал причина за раждането на много легенди.

 

Лунният камък е известен още с имената адулар, селенит, воден опал. В Индия го наричат „лунно сияние“ и е един от почитаните свещенни камъни.

 

Лунен камък

Според индийската митология лунния камък се е родил от „уплътнена“ лунна светлина. Преди всичко в Индия, макар и рядко, могат да се открият лунни камъни с т. нар. ефект „котешко око“.

Лунен камък

Лунният камък е сравнително рядък полускъпоценен камък, отнасящ се към групата на калиевите фелдшпати и е разновидност на ортоклаза.Може да бъде млечно бял, син, синьо-сив, лилав, оранжев и златисто-бял.

Лунен камък

Най-известното голямо находище на лунен камък се намира на о. Шри Ланка. Именно там в продължение на години са се добивали най-ценните висококачествени камъни. Към настоящият момент това находище е напълно изчерпано. В средата на XX век залежи на лунен камък с качество близко до това на камъните от Шри Ланка, са открити в САЩ / Вирджиния/, находища има също така в Индия, Бирма,Танзания, Австралия, Швейцария и Мадагаскар.

Лунен камък

Понякога лунния камък променя блясъка и интензивността на цвета си, реагирайки на промените в околната среда и преди всичко при повишаване или намаляване влажността на въздуха. Именно  това му свойство лежи в основата на неговия магнетизъм и загадачност.

Лунен камък

Истинската си популярност камъкът придобива през XVII – XVIII век. Бижутерите от романтичната епоха арт-нуво като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани разкриват за съвременния свят студената приказна красота на лунния камък. Едва ли има уважаваща себе си ювелирна къща, която да е устояла на изключителната ненатрапчива красота на този полускъпоценен камък.

 

Лунен камък

Качествени лунни камъни се срещат рядко на пазара и съответно цената им е висока. Тя се определя от интензивността на цвета, размера и прозрачността на камъка. Така например синкаво – белите камъни притежават изключителна триизмерна цветова дълбочина, видима при завъртане на камъка. Тези камъни са особено търсени и ценени от бижутери и колекционери заради тяхната рядкост.

Подобни публикации