Новини

Лунен камък – продължение

Лунен камък – продължение

По някога лунния камък променя блясъка и интензивността на цвета си, реагирайки на промените в околната среда и преди всичко при повишаване или намаляване влажността на въздуха.

бижута с лунен камък

Именно това му свойство лежи в основата на неговия магнетизъм и загадъчност. Истинската си популярност камъкът придобива през 17-18 век. Бижутерите от романтичната епоха арт-нуво като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани разкриват за съвременния свят студената приказна красота на лунния камък.

бижута с лунен камък

Едва ли има уважаваща себеси ювелирна къща, която да е устояла на изключителната ненатрапчива красота на този полускъпоценен камък. Качествени лунни камъни се срещат рядко на пазара и съответно цената им е висока. Тя се определя от интензивността на цвета, размера и прозрачността на камъка.

бижута с лунен камък

Така –например синкаво –белите камъни притежават изключителна триизмерна цветова дълбочина, видима при завъртане на камъка. Тези камъни са особено търсени и ценени от бижутери и колекционери заради тяхната рядкост. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита, вярвали също така, че носи щастие в лбовта и късмет в хазартните игри.

бижута с лунен камък

В Азия вярват, че най-красивите лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Този камък съдържа женската мъдрост и енергия и помага на жените при раждането.

Спомага за добро здраве, дълголетие и богатство. Той е камъкът на 13-тата година от брака и е подходящ за представителите на зодия рак.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации