Новини, Скъпоценни камъни

Лунен камък

Лунен камък

Лунния камък е кристалът на новото начало. Както предполага името му, той е здраво свързан с луната и интуицията. Цветовете му варират от безцветни до бяло, сиво, кафяво-жълто, оранжево, зелено или розово, от прозрачен до полупрозрачен. Има сребриста или синкава иридесценция. Лунния камък е наричан още опал, рибешко или вълче око. Доставя се от мините от Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и обработи на кабошон, проявява ефекта на котешкото око — променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му.

лунен камък

Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко. Най-големите находища са в Норвегия, Русия, Сащ, Канада, Индия и Шри Ланка. Лунните камъни от Шри Ланка блестят в бледо синьо, а тези от Индия са бели на светлината. На сянка те могат да бъдат кафяви, зелени или оранжеви. Тези цветове с финия си блясък правят лунния камък идеален за бижута с чувствен и нежен характер. Този камък е бил изключително популярен преди 100 год. Използван е за изработка на огромен брой бижута,  най-вече от известния френски бижутер Рене Лалик и неговите съвременници. Тези бижута днес се срещат обикновено в музеи или частни колекции. Той е камъкът за 13-тата година от брака.

лунен камък

Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с луната и е бил използван при нарастваща луна – за любовна магия, а при намаляваща – за предсказване на бъдещето. Лунния камък в Индия е свещен камък и може да се носи само в жълта кърпа. Те го наричат кандра канта и според тях лунната светлина при пълнолуние дава на камъка окултни и магически сили. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита, вярвали също така, че носи щастие в любовта и късмет в хазартните игри.

 Най-хубавите церемонии/гръмотевични камъни/ се добивали в Германия и имали синкав оттенък. Гърците го наричат афроселени-комбинация от имената на две богини- Афродита и Селена.

лунен камък

В Азия вярват, че най-красивите лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също така го смятат за камък на големия късмет. Той предпазва пътешествениците и носи успех и щастие, особено в любовта. Този камък съдържа женската мъдрост и енергия и помага на жените при раждането. Спомага за дълголетие, добро здраве и богатство. Повишава благоразумието, носи надежда и укрепва предпазливостта. Лунния камък дарява любов, късмет и жизнерадост на притежателите си.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации