Новини, Скъпоценни камъни

Тюркоаз – един от първите добивани полускъпоценни камъни

Тюркоаз – един от първите добивани полускъпоценни камъни

Тюркоазът е един от първите, добивани от човечеството, полускъпоценни камъни и от тогава той е ценен заради своите интензивни цветове.
Те варират от небесно синьо до зелено, в зависимост от количествата желязо и мед съдържащи се в него.
Повърхността му е неравна и е изпъстрена с множество тъмни жилки. Според легендите тюркоазът е камък, чийто цвят и съответно качества се променят с времето.

тюркоаз

За най – качествен и ценен се приема тюркоазът със зелен цвят и неговите нюанси, тъй като се среща изключително рядко.

В буквален превод тюркоаз означава турски камък. Името е дадено поради това,че е внасян в Европа през Турция от Персия, където са били експлоатирани негови находища.

тюркоаз полускъпоценен камък

Към настоящия момент най-богатите залежи на качествен тюркоаз се намират в Иран. Добива се също така в Австралия, Сащ/Аризона, Ню-Мексико, Невада/. Камъкът е бил използван в Сибир за изработване на бижута още през 5век пр.н.е.

Древните египтяни също го използвали и добивали в безплодната пустиня на Синайския полуостров. Тяхната богиня Изида била наричана господарката на тюркоазите. Турците го ценели високо като амулет и го наричали файруз/камък на късмета/.

тюркоаз

Според ръкописи от 8век, те закачали тюркоаз на юздите на конете, за да пази както ездача, така и коня от падане и наранявания.

Този минерал е бил познат от векове на ацтеките, които още преди хиляда години го добивали от планината Чалчигл – Ню Мексико. Някои от най-великолепните им творения са посмъртните маски, инкрустирани с тюркоазена мозайка. На никого не било позволено да ги носи, защото служели само за приношение на боговете и за това бил наричан от тях камък на боговете.

тюркоаз

Очаквайте продължение…

Подобни публикации