Новини

Опалът -мистериозен и пленителен камък

Опалът -мистериозен и пленителен камък

Опалът -мистериозен и пленителен камък, изобразяващ подобна на дъгата иридисценция, променяйки цветовете си с ъгъла на наблюдаване. Този феномен на опалесцентна рефлекция е един от факторите отговорни за неуловимата природа на камъка.
опал
В арабския свят се смята, че опалите са паднали от небето с проблясъците на светкавиците. Според коренните австралийски жители, създателят слязъл на земята по дъга, за да донесе мир на хората.
На мястото където стъпалата му докоснали земята, камъните оживяли и започнали да блещукат във всички цветове на дъгата. Така бил създаден опалът.

opal

Думата произлиза от латинското Opalus и санкритското Upala-означаващ „скъпоценен камък“. Той е познат и ценен още от дълбока древност. Едно от имената на опала в Древна Гърция било „педарос“, което означава дете, но също така и любимец.
Опалът -мистериозен и пленителен камък

Древните гърци наричали опала „камъкът на боговете“, който носи късмет, любов и безсмъртие. При ацтеките той е известен като „буреносен облак“ и те вярвали, че предпазва от престъпления и епидемии. За Римляните опалът бил камък на късмета и пламенния устрем.
opal

Когато сенаторът Ноний отказал да се раздели със своя голям опал, Марк Антоний го изгонил от Рим. Опалът е свързан с римския празник Опалия-ритуал в чест на богиня Опс, който се провеждал всяка година.

opal
В короната на свещенните Римски императори бил инкрустиран голям великолепен опал, който бдял над Императорското семейство.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации