Новини

Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

Описан е като чисто бял прозрачен камък, който проблясвал с ярко червена светлина. Наричали го „патронус форум“ и вярвали,че който го носи ще стане невидим. По времето на кралица Виктория били открити големи опалови находища в Австралия. Тя станала известна с пословичната си страст към благородния опал, особено към черния.

opal

Наредила на кралските бижутери да изработят различни красиви накити за нея и така „камъкът на боговете“отново бил на мода. На Изток, особено в Индия, отдавна са обожествявали благородните опали като са ги считали за камъни на любовта, верността и състраданието, а също така са вярвали, че прогонват мрачните мисли и страха. Благородният бял опал е бял, светлосив, жълтеникав, светлосиньо-сив и бледосин.

opal

Добива се от векове в бивша Чехословакия, където са и най- старите опалови мини в Европа. Водният опал е прозрачен с чудесна игра на цветовете, наподобяваща „огньове“.
Огнения опал може да бъде прозрачен или полупрозрачен, има наситени жълти, алено-червени или оранжеви отенъци. Най-известният източник на огнени опали е Мексико. Този вид мексикански опал е известен и като опал кантера.

Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

Има поверия, че огнения опал увеличава личната сила, спомага за откриването на вътрешния огън и осигрява защита от опасности. Той е символ на надеждата, енергиен усилвател, улеснява и процесите на промяна.
Истинският черен благороден опал е рядък и много скъп.

Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

Един екземпляр с размерите на бобено зърно може лесно да достигне цена от 25000 USD. Цветовете му варират от черно, през синьо-сиво до опушено сиво, с цветни петна както при белия благороден опал. Към 1887г. в района наречен „Белите скали“ в Австралия, миньорите откриват няколко находища с естествен черен опал.

Днес Австралия е най-големия доставчик на черен опал и за това на 27.07.1993г. е обявен за национален скъпоценен камък на страната. Аборигените вярвали, че цветовете на опала са се образували когато „дъгата докоснала Земята“. Днес скъпите Австралийски опали, могат да бъдат отнесени към категорията на „инвестиционните камъни“. Ценните опали се добиват още в Етиопия, САЩ, Бразилия, Индонезия, Мексико и Перу.

Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

Голяма колекция от опали се съхранява във Виена. Един от опалите е с маса 7000 карата, а друг с размерите на кокоше яйце. В Австралия е намерен опал с маса 100 карата „Девоншир“. Той е с черен цвят, слабо изпъкнал, с овални очертания и е собственост на Девонширския херцог. Опалов гердан с маса 203 карата е подарен на кралица Елизабет 2 през 1954г.

Подобни публикации