Огнен Опал – минерал на райската птица

Верен на името си, този скъпоценен камък е роден от огън.Образуван в дълбините на древни вулкани, огнен опал се създава, когато водата проникне в богатата на силициев диоксид лава, запълвайки нейните пукнатини и кухини. Под тази невероятна топлина и натиск лавата улавя вода в себе си, образувайки тези магически, ярки като слънце капчици. Огненият опал е бил ценен от народите на маите и ацтеките, които са го наричали „камъкът на райската птица“.

Огненият опал отдавна се смята, че дава на притежателя си увереност, енергия и радост.

Огненият опал е красив минерал с прозрачна до полупрозрачна текстура, варираща на цвят от червено и оранжево до винено жълто. Срещат се почти червени опали, в които играта на цвета се вижда при определени ъгли на пречупване на светлината. Когато се гледа под микроскоп, минералът прилича на пчелна пита, която е създадена от парчета подредени в определен ред. Мексико се счита за родината на огнените опали, а символиката е, че този минерал е „роден“ на местата, където е имало действащи вулкани, тоест той е истинско „дете“на огъня. Бижута от тези ярки и закачливи минерали, комбинирани с други скъпоценни камъни са предпочитни от много наши клиенти и известни личности.

Огнените нюанси придават особенно настроение и топлина. По отношение на стойността, много бижутери поставят огнените опали начело сред другите скъпоценни камъни, тъй като те са доста редки и приблизителната им стойност е доста висока. Колкото по-ярък и по-интензивен е цветът на минерала, толкова по-скъпо ще струва. Най-скъпите огнени опали са с интензивен червено-оранжев отенък. Благородните огнени опали са изработени под формата на кабушони, за да разкрият по-добре играта на цветовете в тях.