Новини, Сватби

Приказният камък танзанит – продължение

Приказният камък танзанит – продължение

Неговото друго име е син циозит. Той е символ на любов и разкош. Танзанита е талисман за хората, стремящи се към богатство и семейно щастие. Съчетава в себе си необикновена комбинация от цветови характеристики с високи геологични показатели, той се налага все повече като много желан от ценителите. Запасите му са малко и не е далеч времето, когато завинаги ще бъдат изчерпани от земните недра.

Приказният камък танзанит - продължение

Това обстоятелство още повече допринася камъкът танзанит да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни в света, неотстъпващ по ценност дори на разкошните брилянти. Интересна е и предложението на дизайнерите на фирма „The Stuart Waitzman and Le Vian“, които изработват елегантни официални пантофки  от естествена сребърна кожа и украсени с големи танзанити, чието тегло е повече от 28 ct. Танзанитът олицетворява загадъчността на африканския континент, мистично привличащ със своята рядка красота, външния блясък и дълбочина, които говорят за неговата изключителност.

Приказният камък танзанит - продължение

Този магнетичен камък притежава „александритов“ ефект – променя нюансите на цвета си в зависимост от ъгъла, под който се гледа. Сини и виолетови са основните оттенъци на тези камъни, които са открити на повърхността на саваната – този своеобразен „загар“ танзанитът придобива от палещите лъчи на екваториалното слънце. Най-скъпите „кралски“ танзанити са тези, при които на дневна светлина 80% от първоначалния оттенък съставлява дълбокия син цвят, а останалите 20% се полагат на виолетовия оттенък. При изкуствено осветление танзанитът се отличава с червено-пурпурен цвят.

Приказният камък танзанит - продължение

Този камък е необичайно крехък. Отличава се със съвършенна цепителност и е необходима голяма предпазливост при рязането и закрепването му. Поради крехкостта на минерала дизайнерите са принудени постоянно да търсят нови решения, с които кристалът би бил защитен при удари и от надраскване. Той също така не се почиства с киселини или ултразвук.

Приказният камък танзанит - продължениеВлияе се от резки температурни промени. Камъните с включения се обработват като кабошони. Счита се, че обици от танзанит засилват женската привлекателност и обаяние.

И да не забравяме: танзанитът е елитарен камък, предназначен за най-важните и тържествени случаи, символ на елегантност и висок стил. Подходящ подарък е за 24-тата годишнина от сватбата!

Подобни публикации