Новини

Тюркоаз – един от първите добивани полускъпоценни камъни-продължение

Тюркоаз – един от първите добивани полускъпоценни камъни-продължение

Апачите наричали тюркоаза – дуклиж. Всеки техен шаман трябвало да има парче тюркоаз, иначе се смятало, че не притежава сила и не заслжава уважение.
Като свещен камък понякога го хвърляли в реките, за да донесе дъжд.

тюркоаз

Тюркоазът бил част от медицинското оборудване на повечето лекари от 15век. Те твърдели, че противодейства на всяка отрова. Освен това го стривали на прах и правели от него елексир срещу ухапване от скорпион.

Американските индианци и Тибетските будисти също ценели високо тюркоаза. Според тях, той давал живот и дихание на земята и всички нейни създания, освен това пазел и защитавал тялото и душата.

ТЮРКОАЗ

И в двете култури го съчетавали с червен корал, като символ на жизнената сила. Цветът и качествата превръщат тюркоаза в един от най-използваните камъни в ювелирното изкуство. Тюркоазът е крехък камък,което го прави неподходящ за шлифоване и полиране. В ювелирните изделия се инкрустира под формата на кръгли и овални кабушони и мъниста.

Тюркоаз

Инкрустира се в бижута изработени от злато и сребро, като добре се съчетава с различни скъпоценни камъни и емайл. Изключително приятни като визия и подходящи са бижутата, в които тюркоазът се съчетава с бели океански перли и брилянти. Тюркоазът се смята за израз на щедрост, искреност и привързаност.

Тюркоаз - един от първите добивани полускъпоценни камъни-продължение

Той съхранява приятелството и дори може да превърне враговете в приятели. Според традиционните вярвания, той отразява здравословното състояние на тялото и аурата, като променя цвета си. Тюркоазът обикновено се свързва с Венера и зодиакалните знаци стрелец, риби и скорпион.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации