Новини

Лунен камък

Лунен камък

Лунният камък е сред най-красивите полускъпоценни камъни. Притежава нежнобял, млечен цвят с невероятно синьо-жълтеникаво сияние, поради което най-вече този камък се свързва с луната.

лунен камък пръстени

Колкото по-високо е качеството, толкова по-чиста е структурата му от включвания на други камъни и минерали. Също така с повишаване на качеството, иризацията му-тези красиви отблясъци са доста по-ясно изразени. Лунният камък е известен още с имената селенит, воден опал и адулар.

лунен камък медальони

В Индия го наричат „лунно сияние“ и е един от почитаните свещенни камъни. Според индийската митология лунния камък се е родил от „уплътнена“лунна светлина. Преди всичко в Индия, макар и рядко, могат да се открият лунни камъни с така наречен ефект „котешко око“.

лунен камък бижута

Лунният камък е сравнително рядък полускъпоценен камък, отнасящ се към групата на калиевите фелдшпати и е разновидност на ортоклаза. Може да бъде бял, син, синьо-сив, лилав, оранжев и златисто бял. Най-известното голямо находище на лунен камък се намира на остров Шри Ланка.

лунен камък

Именно там в продължение на години са се добивали най-ценните висококачествени камъни. Към настоящия момент това находище е напълно изчерпано. В средата на 20 век залежи на лунен камък с качество близко до това на камъните от Шри Ланка, са открити в Сащ/Вирджиния/ както и в Индия, Бирма, Танзания, Австралия, Швейцария и Мадагаскар.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации