Новини

Многоликият Хризолит /Перидот/

Многоликият Хризолит /Перидот/

Жизнерадостен и строго аристократичен, напомнящ изумруд, но много по-достъпен, хризолитът се нарежда сред най-популярните полускъпоценни камъни на световния ювелирен пазар. Наричан „вечерен изумруд“ и „златен камък“, той е събрал в себе си светлината на пролетното слънце и зеленината на младата трева. Другите му названия синоними са комерсиалното оливин и предпочитаното от ювелирите – Перидот.

хризолит

Египтяните, гърците и римляните успяли да оценят по достойнство ювелирните качества на полускъпоценния камък. В своята „Естествена история“ Плини Стари описал находището, от което в зората на новата ера се добива скъпоценният камък – остров Зебергед в Червено море.

Многоликият Хризолит /Перидот/

Днес са определяни от специалистите като едни от най-висококачествените полускъпоценни камъни. Камъни хризолит са откривани при археологични разкопки в Александрия, околностите на Йерусалим и на територията на някогашните древногръцки полиси. Кръстоносците пренасяли красивите камъни, плячкосани в походите на територията на Европа.

хризолит бижута

На дневна светлина минералът е яръко златисто – зелен, а със залезът на слънцето и настъпването на нощта придобива плътен изумрудено зелен цвят. Тази му особеност станала причина в продължение на векове да бъде наричан „камък на промените“.
Хризолитът е един от малкото минерали, съществуващи в природата само в един цвят, което е повод да бъде считан за рядък.

Многоликият Хризолит /Перидот/

Жълто-зелените оттенъци зависят от концентрацията на примесите на желязо, магнезий и никел.
Хризолит за ювелирни цели се добива в Австралия, Бразилия, Пакистан, Мианмар и Танзания. Най-големите известни камъни на минерала са част от колекции в различни музеи по света. В Смитсоновия институт във Вашингтон се съхранява хризолит с маса 310 карата, открит на о. Зебергед и хризолит с маса 287 карата, открит на територията на Мианмар. В Елмазния фонд на Русия е намерил място един от най-известните камъни – хризолит с маслинено зелен цвят и маса 192,75 карата.
Многоликият Хризолит /Перидот/

Според непотвърдена теория на историците това може да е историческият „изумруд на Нерон“, през който императорът наблюдавал горящия Рим.

Многоликият Хризолит /Перидот/

Традиционно хризолитът се оформя в брилянтен шлайф или като кабошон. За да подчертаят цветовата специфика на камъните, ювелирите отдават предпочитание на жълтото и розовото злато. Запазва се тенденцията при изработването на златни украшения да се съчетават цветни полускъпоценни камъни.

Многоликият Хризолит /Перидот/
Тя позволява хризолитът да се комбинира с аметисти, цитрини, розов кварц и перли, което подчертава яркият им и позитивен характер.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации