Без категория

Слънчевият карнеол

Слънчевеия карнеолСлънчевият карнеол

Слънчевият карнеол, макар да не се отнася към групата на скъпоценните камъни, карнеолът е един от най-използваните декоративни и ювелирни камъни от древността до наши дни. Цветовите нюанси и оттенъци на червеното и кафявото, редуването на по-тъмни и светли участъци, плавно преливащите се слоеве и матов блясък, са го превърнали в предпочитан материал в различни сфери на изкуството.

Карнеолът е една от многобройните разновидности на халцедона и се отнася към групата на непрозрачните дребнозърнести кварцове. Най-качествените и красиви карнеоли се добиват в Индия, Монголия, Бразилия, Уругвай и Мадагаскар.

Заради характерните ярки и топли тонове, карнеолът е бил считан за камък на слънцето.

Слънчевия карнеол

Познаването и използването на слънчевият карнеол от зората на човешката цивилизация се споменава в древни свещенни текстове на различни култури като индийската Аюрведа и древноегипетската Книга на мъртвите. Карнеолът бил използван в Древна Гърция, в Рим и в Близкия Изток като от него древните майстори изработвали амулети и талисмани, различни съдове, украшения, печати и декоративни предмети. Египтяните са оставяли карнеоли като дар в храмовете на богинята на майчинството и плодородието – Изида; фигурки на скарабеи, изработени от камъка, съпътствали покоиниците при техния път в отвъдното. В елинистичните традиции камъкът се отъждествявал с богът на любовта Ерос.

Слънчевият карнеол

В Турция и Персия през XVII – XVIII век в мода се превърнало изработването на пръстени – печати, гравирани с името на съответния владетел. Такива пръстени били считани за лични талисмани. Пръстени-талисмани, изработени от слънчевия карнеол, притежавали различни известни личности като Байрон, Пушкин и Есенин. За Пушкин се знае, че получил своя  като подарък от графиня Воронцова – негова страст във времето на пребиваването му  в Одеса. Това бил подарък за сбогуване при отпътуването на поета. Предполага се, че пръстенът имал свой двойник, който останал у графинята.

Слънчевият карнеол

В предсмъртния си час раненият поет го завещава на своя най-близък приятел В.А. Жуковски. Така пръстенът – печат дълго се съхранявал в семейството му като своеобразна реликва. По-късно пръстенът е предаден на Тургенев. Зародила се своеобразна традиция за унаследяването му.

Слънчевият карнеол

Тургенев имал идеята след смъртта му пръстенат да бъде наследен от граф Лев Николаевич Толстой, а той от своя страна да избере достоен приемник и последовател на пушкиновите традиции сред младите писатели. От 1917г. следите на пушкиновия пръстен се губят окончателно.

Слънчевият карнеол

Като част от голямото семейство на ахатите,карнеолът продължава да привлича естети и ценители. Неповторимата му красота и чувството за топлина, което излъчва отдавна са го превърнали в предпочитан ювелирен камък, подходащ за ежедневни украшения с по-романтично или авангардно звучене.

Бижута с карнеол може да закупите от магазини Фортуна – гр. София и Пловдив.

 

Подобни публикации