Без категория

Забравеният пренит

забравеният пренитЗабравеният пренит

Някога, в апогея на своето величие, зулуските племена отдавали култова почит на бледо зелени камъни с меко завладяващо сияние. Те били символ на домашното и родово благоденствие, а за шаманите – средство за постигане на пророчески съновидения. С колонизирането на африканския континент традициите и вярванията на местното население постепенно  започнали да замират и заедно с тях мистичният камък потънал в забвение.

Пренит

Известен в Азия като гроздовидно жаде, в Африка като топчест изумруд, в Австралия като слънчево жаде, сред минералозите и гемолозите като аделит и чилтонит, пренитът е малко познат и рядко срещан на световния ювелирен пазар полускъпоценен камък.

пренит

Описвайки характеристиките на пренита специалистите използват различни сравнения. Според тях прозрачните камъни наподобяват хризопраз или жадеит,  по-плътните  –  хризолит и изумруд. Природните агрегати на минерала оприличават с гроздове, а шлифованите полупрозрачни камъни  – със знаменития ликьор Шартрьоз. Подобно на топаза, пренитът се отнася към групата на алумосиликатите. В природата се среща под формата на агрегати и изключително рядко в чиста кристална форма.

пренит

Минералът се отличава с нежни млечни цветове вариращи от бял, жълто-зелен, жълто-кафяв, зелен и сиво-зелен. Рядко се срещат прозрачни и сивкави камъни, които са и с най-висока стойност. За интересни и без аналог се считат добиваните в Австралия пренити. Те се отличават с меко сияние, бликащо от дълбините, подобно на лунна светлина. На световните изложения се предлагат под собствена регистрирана търговска марка „Слънчево жаде“ и се характеризират с красив жълт цвят с различни оттенъци.

Забравеният пренит

Основните показатели, определящи качеството и стойността на пренита в ювелирния свят са цветът и големината на камъните. Фасетираните пренити обикновено са с големи размери и могат да достигнат над 30 карата. В музея в Калгари /Канада/ се съхранява пренит, оформен като кабошон с маса 38 карата.

пренит

От плътен и полупрозрачен пренит се изработват различни фигурки и статуетки, вази, фруктиери и всякакви декоративни украшения.

Нежните цветове на пренита отлично хармонират както с всички цветове на златото, така и със среброто. Това разширява възможностите камъните да бъдат инкрустирани в различни украшения, а красивите накити привличат все повече естети и колекционери, завладяни от естествената мека красота на почти неизвестния пренит.

Подобни публикации