Без категория

Лазурният ларимар

лазурният ларимарЛазурният ларимар

На карибския остров Испаньола се добива рядък полускъпоценен камък с изключителна красота. Названията, с които е популярен са  съчетание от легендите за изгубената Атлантида /атлантис/, месторождението му /хаитянски или доминикански тюркоаз/ и цветът на морските вълни /делфинов камък/. На ювелирите и гемолозите е познат като син или пектолитов жад, а на естетите с комерсиалното си име ларимар. Свеж, прекрасен, напомнящ морска пяна, съчетал в себе си всички нюанси на синьото, минералът ларимар не може да остави безразличен никого.

ларимар

Във времето преди Великите географски открития необичайният „морски камък“ бил използван от местните племена при изработката на украшения, но с нахлуването на испанските конкистадори потънал в забрава. Описание на камъка е открито в трудовете на католическия свещеник Мигел Лоран /1916г./, въпреки че истинското му преоткриване за света се случило 58 години по-късно от никому неизвестен доминикански бижутер. Той се натъкнал на камък, много подобен на тюркоаз, но с по-голяма твърдост. Необикновената находка го подтикнала да даде камъкът за експертиза, а анализът проведен в Смитсъновия институт в САЩ подтвърдил, че камъкът е уникален и няма аналог в света. През 1974г. новият минерал  получил названието ларимар.

ларимар

Според специалистите минералът се е формирал преди милион години в резултат на интензивна вулканична дейност, когато лавата, в хода си към земната повърхност се смесила с всевъзможни химични елементи. Така в състава на ларимара влезли примеси на мед, кобалт, ванадий, на които се дължи уникалното оцветяване на тази разновидност на пектолита.

ларимар

Ларимарът е с непрозрачна, но просветляваща структура, средна твърдост и с лекота поддаващ се на обработка камък. Преливащите се сини нюанси в съчетание с белезникави неравномерно разположени участъци изключително точно пресъздават морските вълни и пробуждат илюзията за движение във вътрешността му.

ларимар

Дълго време Доминиканската Република била считана за единствената страна, в която има находища на ларимар, но по-късно такива са открити и в Италия, Канада и Аляска. Минералът се добива в ограничени количества изключително за ювелирни цели. Включен е сред десетте най-рядко срещани минерали в природата.

ларимар

С откриването и популяризирането му, ларимарът става един от предпочитаните от ювелирите камъни за работа, който мигновенно се превръща в изключителен акцент на украшенията. Полира се отлично и най- често е оформян като кабошони и мъниста. От него се изработват красиви и като правило единични украшения, поради неповторимия рисунък. Инкрустира се в  сребро, бяло и жълто злато самостоятелно или в комбинация с различни цветни полускъпоценни камъни.

Подобни публикации