Без категория

Родонит – камъкът на утринната зора

РодонитРодонит – камъкът на утринната зора

Родонит – метаморфен минерал, срещан по-често като дребнозърнеста маса и по-рядко в кристална форма, родонитът е сред най-използваните декоративни и ювелирни полускъпоценни камъни редом с малахита и ясписа. Найменованието му е с гръцки произход („rhodon“) и означава роза. В страните от Азия е познат като „камък на утринната зора“. Известен е и като рубинов шпат и розов камък.

Цветът на родонита варира в различни нюанси на червеното и розовото – ален, малинов, виолетов, доста често със сивкави оттенъци и черни жилки, дължащи се на наличието на манганови оксиди.

Родонит

Оцветяването е неравномерно и зависи от наличието на други примеси. Колкото по-малко е тяхното количество, толкова по-чист и красив е цвета.

Истински ценни и рядко срещани са полупрозрачните разновидности на родонита, характеризиращи се с малиново-червен, почти рубинен цвят.

Родонит

След оформянето и шлифоването им могат да бъдат объркани с шпинел, розов гранат, циозит или рубелит. Най-качествените  и красиви камъни се добиват в Мадагаскар и Австралия. Именно полупрозрачните разновидности на родонита намират приложение в ювелирното изкуство и цената им е много висока в сравнение с обикновения плътен декоративен камък. Плътните непрозрачни камъни се оформят като кабошони, мъниста или пластинки.

Родонит

Към средата на XIX век камъкът придобива  популярност в декоративно-приложното изкуство в европейските страни заради достъпността и лекотата, с която се обработва. Това е времето, в което от родонит се изработват действително внушителни произведения на изкуството.

Родонит

Гостните и приемните зали на европейското аристократично съсловие изобилствали с родонитови канделабри, свещници, обелиски, вази и настолни часовници. Едно от най- мащабните  изделия се съхранява в църквата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург. Това е седемтонен саркофаг, изработен от цял къс родонит.

Родонит

Родонитът намира приложение в ювелирното изкуство както при изработването на ежедневни бижута в обков от злато или сребро, така и за мъжки аксесоари като ръкавели, игли за вратовръзки и бутониери.

Бижута с Родонити можете да закупите от магазини Фортуна – София и Пловдив.

Подобни публикации