Новини

Скандинавските Кралски бижута

Скандинавските Кралски бижута

В навечерието на коледните празници обръщаме поглед към далечна Лапландия в очакване на красиви подаръци от сгушената в сняг северна земя. Eто как не можем да минем без да отбележим величието на сканиваските Кралски бижута.

Скандинавските Кралски бижутаВ днешното издание ще ви разкажем за една забележителна норвежка кралица.

Много се знае за кралица Мод и все пак в България тя остава непозната. Миналата година се навършиха 150 години от рождението й, което в Европа беше отбелязано с изложби и събития. Кралица Мод е деря на кралица Александра, а кралица Виктория е нейна баба. Мод е първата кралица на Норвегия, която е и кралица на Дания и Швеция. За да придобиете представа за мястото й, тя е била избрана да управлява редом до съпруга си, крал Хаакон VII. По време на коронацията си, тя носи не само кралска корона, но и скиптър, и жезъл. Нейният паметник днес се намира пред двореца в Осло.

Пристигайки в Норвегия, Мод носи със себе си значително количество бижута и скъпоценности. Но един особено ценен предмет от колекцията й, остава в историята – тиара с перли и диаманти, подарък от родителите й. Това бижу е много харесвано и известно и е познато като „Перлената тиара на кралица Мод“.

Скандинавските Кралски бижутаКогато кралица Мод се жени за принц Карл през 1896 година, тиарите не са това, което са в момента – само за държавни приеми, събития и височайши сватби. Нейната снаха, кралица Мери на Великобритания, е носела тиара всеки ден на вечеря. Тиарите са били търсени и много популярни сред аристокрацията.

Тиарата на кралица Мод е известна подобно на „Великденското“ яйце на Фаберже. Не толкова заради стойността й, колкото заради загадката, която я съпътства. За разлика от яйцето обаче, се знае чудесно как изглежда – диадема от диаманти и перли в рамка от бяло злато и платина. В центъра й има голям троен елемент с издигащи се извивки, много модерни за времето си. Но периферията на тиарата с малки перлени „капчици“ е традиционна. Не се знае кой я е изработил. Тя се превръща в любимата тиара на Мод, именно заради комбинацията между модерно и класическо. Тиарата е толкова харесвана, че сестра й, принцеса Виктория, я взима назаем за коронацията на баща им.

През есента на 1938 година Мод заминава за Лондон, за да се лекува. По неизвестни причини взима със себе си и повечето от бижутата си. Умира от сърдечна недостатъчност през ноември 1938 година, така че колекцията й скъпоценности остава в Лондон, което се оказва голям късмет, защото скъпоценностите остават извън обсега на Хитлер, който окупира Норвегия. Ето защо крал Хаакон решава да не връща веднага бижутата в Норвегия, а да ги съхранява на тайно място във Великобритания.

Подобни публикации