Новини

Интересни факти за бижутата – продължение

Интересни факти за бижутата – продължение

Муранското стъкло е открито преди много години, а от него първите майстори са произвеждали множество стоки. Така и до днес, от различните модели бижута лъха елегантност и традиции. Най-старите фрагменти от перлени бижута са открити в саркофаг на персийската принцеса, починала през 520г.пр. Хр.

Интересни факти за бижутата - продължение

Много високо бил ценен розовия оттенък в белия цвят. Има легенда, че Клеопатра разстваря скъпа перла в супа, след което я изпива за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.
В хода на цялата човешка история, хората винаги са били, и продължават да бъдат, изцяло запленени от изяществото на скъпоценните камъни, известни с наименованието „перли“, в резултат на което са се създавали и разпространявали много митове и легенди свързани с тях. Например, в древните общества, перлите често са били смятани за вид чудотворни образи и са били свързани с божества като Буда или Дева Мария.

Интересни факти за бижутата - продължение

По време на епохата на Римската империя, хората са мислили,че перлите представляват сълзи на ангел или от бог. Откривайки перли намиращи се в мекотели, те разбирали, че те са свързани с океана и в крайна сметка са ги описвали като сълзи от русалки или от други легендарни същества в дълбините на сините морета.

Интересни факти за бижутата - продължение

Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута. В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус.

Интересни факти за бижутата - продължение

В Древен Рим само знатните хора са можели да носят пръстен например. В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус. Кроманьонците носели бижута като огърлици, гривни от кости, зъби и други животински останки.

Оаквайте продължение…

Подобни публикации