Новини

Интересни факти за бижутата

Интересни факти за бижутата

Добре проектираното бижу е класика и никога няма да излезе от мода. Всички обичаме бижута и историята им е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити. Днес красивите аксесоари са социално приета норма в повечето страни, белег на добър вкус и начин да покажеш обществен статус.

Интересни факти за бижутата

Още от зората на човешката раса, бижута като гривни, колиета, гердани, обеци и пръстени, успяват постоянно да присъстват и са движеща сила на много модни и културни промени. Най-старите и известни бижута датират преди около100 000 години и те не са красиви скъпоценни камъни или диаманти а са просто няколко мъниста, направени от черупка на мида. Първият диамант е открит в Индия, през 4 век. Диамантите бързо стават високо ценени заради невероятната си издържливост и блясък.

Интересни факти за бижутата

До 18-ти век хората са смятали, че Индия е единственият изсточник на диаманти, но след това през 1866г. в Южна Африка е намерен диамант над 21 карата, който превръща Южна Африка в един от водещите доставчици на диаманти. Първияят годежен пръстен е изработен през 1477г. по случай брака на Максимилиан и Мария Боргундска. Така тази традиция се въвежда на годеницата да се даде годежен пръстен. Най-големият диамант който някога е бил намерен се казва „Кулинан“ /3106/ карата.

Интересни факти за бижутата

Венецианските майстори на стъкло от остров Мурано са развили креативни и революционни начини за производство на стъклени мъниста от които са произвели първите огърлици. Макар и малък остров близо до Венеция той остава синоним на изящество, елегантност и фин стил, представен чрез различните произведения.