Новини

Интересни факти за бижутата – продължение

Интересни факти за бижутата – продължение

В Асирия мъжете и жените носели огромни количества бижута, включващи амулети, гривни за краката и масивни огърлици.Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години.
Интересни факти за бижутата - продължение
Почти по същото време и в Китай започнала изработка на бижута. Китайците предпочитали среброто пред златото като материал и то  комбинация с нефрит. Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го със сила и красота. Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им.
Интересни факти за бижутата - продължение

В символичния език на бижутерите, сапфир инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие. Годежният пръстен на принцеса Даяна често се посочва като най-разпознаваемото бижу на 20-ти век. Емблематичният 12-каратов цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато, сега се носи от Кейт Мидълтън.
Интересни факти за бижутата - продължение

Емералдите са добивани от египтяните още преди 3500г.пр.н.е. и са били наричани „камъкът на небето“. Всяко едно бижу, което съдържа в себе си скъпоценни или полускъпоценни камъни се смята за елегантно, изискано и най-често притежателят им е с висок стил и класа.