Без категория

Лабрадорит – разновидност на фелдшпата

лабрадоритЛабрадорит – разновидност на фелдшпата

Лабрадорит е разновидност на фелдшпата и е минерал широко разпространен в природата, съхранил във времето голямата си популярност. Според една от легендите камъкът бил подарен на древните гърци от хиперборейците, които го считали за свещен – олицетворение на могъществото и изменчивостта на природните стихии. Заел е достойно място и в страниците на „Естествена история“ на Плиний Стари.

В миналото е бил известен на хората от различните краища на света под различни наименования : паунов камък, черен лунен камък, черен опал, слънчев камък и др.

Лабрадоритът е сред малкото полускъпоценни камъни, отличаващи се с иризиращ ефект и седефен блясък. За разлика от лунния камък, който също е фелдшпатова разновидност, лабрадоритът е с тъмна основа – сива, наситено синя и дори черна.

лабрадорит

Неповторимото многопластово преливане на цветовете и нюансите превръщат всеки открит камък в уникален.

Сравнително високата твърдост и податливост на обработка са го обособили в подходящ приложно – декоративен, ювелирен и облицовъчен материал.

Преоткрит през  XVIII век с находище в земите на Северна Америка (полуостров Лабрадор – Канада, откъдето идва и наименованието му), минералът скоро бил пренесен на Стария континент. Многоцветните отблясъци на камъка събудили възхищението и у най-взискателните аристократи и години наред стойността му била изравнена с тази на високо ценения благороден опал.

лабрадорит

Представителите на висшето общество с гордост носели всевъзможни украшения с лабрадорит ( обици, гривни, брошки, ръкавели, нанизи и колиета), превръщайки ги в неотменни модни аксесоари, подчертаващи добър вкус и социален статус, а за архитектурата и изкуството камъкът се превърнал в отличен интериорен и приложно-декоративен материал.

Лабрадорит - разновидност на фелдшпата

Плоскости от лабрадорит се използвали при облицоването на помещенията на частни и обществени сгради, изграждали се колонади и постаменти, изработвали се статуетки и скулптури, пана и мозайки, различни украси. Минералът позволявал майсторите с лекота и прецизност да придават търсените форми, независимо от мащаба на проектите.

лабрадорит

Към настоящият момент големи находища с лабрадорит се разработват в Германия, Индия, Тибет и Финландия. Именно на територията на Финландия в края на Втората световна война е открит лабрадорит, отличаващ се с иризация в пълния цветови спектър, наречен спектролит.  В Мадагаскар се добиват прозрачни кристали лабрадорит с наситено синя опалесценция и преливане, дължащи се на наличието на иглести рутилови включения, наречен мадагаскарски лунен камък, а камъните, съдържащи самородна мед се отличават с ярко жълто-оранжеви нюанси и са известни като лабрадоров слънчев камък.

лабрадорит

В САЩ се добива изключително рядък лабрадорит, известен като орегонски слънчев камък, характеризиращ се с прозрачност и червеникави и зелени оттенъци.

лабрадорит

В Австралия и Мексико се осъществява най-големият добив на камъни с ювелирни качества, като прозрачните екземпляри се фасетират, а плътните биват оформяни като пластинки и кабошони.

лабрадорит

Статуетките и украшенията на приложно-декоративното изкуство със своята красота и изящество винаги са били и остават изискан подарък за различни поводи, съчетавайки природното съвършенство, фантазията и майсторството на човека.

Красив и уникален, без да е претенциозен, лабрадоритът е полускъпоценен камък, подходящ за изработването на достъпни ежедневни бижута и аксесоари в различни стилове, самостоятелно или в съчетание с други полускъпоценни камъни.

Бижута с лабрадорит може да закупите от магазини Фортуна.

Подобни публикации