Без категория

Ахат – камък, широко разпространен по целия свят

ахатАхат – камък, широко разпространен по целия свят

Ахат – полускъпоценен камък, широко разпространен по целия свят и включващ повече от 150 разновидности. Богатата и ярка палитра на цветовете и оттенъците, причудливия рисунък и възможността за декоративна обработка са го превърнали в минерал, изключително привлекателен както за майсторите – резбари от отминалите времена, така и за съвременните бижутери и декоратори.

Ахат – камък към групата на кварцовете и е една от разновидностите на халцедона. Той е с вулканичен произход и има много примеси, с което се обяснява слоестото оцветяване на повечето разновидности.
Тюркоазен, звездовиден, огнен, пейзажен, облачен, дендритен, мъхов – всички тези поетични названия се отнасят за разновидностите на ахата. Естествените цветови комбинации и преливания наподобяват плуващи по небето облаци, рушащи се старинни замъци, горски мъх или разлистващи се клончета. Загадъчни и уникални в своето разнообразие са мъховите, дендритните и пейзажните ахати. Благодарение на хаотично разхвърляните включения в полупрозрачната основа на камъните пред погледа се разкриват удивително красиви „природни картини“. Рядък и истински впечатляващ е огненият ахат. Той създава илюзиата за тлеещ във вътрешността му огън.

Ахат - камък, широко разпространен по целия свят
Според една от версиите името на камъка произлиза от гръцката дума „ahates“ – вълшебен, красив, щастлив, по всяка вероятност свързано с това, че в античността камъкът често е бил използван като амулет от влюбените и пътешествениците. Според друго предположение името идва от река Achetes, протичаща през Сицилия, където са били открити първите ахати.
До наши дни са достигнали и се съхраняват в музейни сбирки и частни колекции уникални експонати с гравирани ахати, датирани дори към 2000 г.пр.н.е. Това са безценни вавилонски печати със скарабеи, със свинксове, лъвове и други действителни и митични образи от различни култури и епохи, различни брошки и пръстени, изработени с невероятна сложност и по уникален начин във времена, в които техниката е била на изключително примитивно ниво. Различни видове ахати са били неотменна част при създаването на шедьоврите на т.нар. флорентинска мозайка в съчетание с други камъни от групата на кварцовете.

ахат
Едно от най-знаменитите украшения, съхранявано днес в Държавната съкровищница на Русия е диамантена брошка с камея от ахат. Някога тя принадлежала на княгиня Мария Павловна (дъщеря на император Павел I). Върху камъка е гравиран лика на гръцката богиня Атина Палада с лавров венец на шлема и образа на горгоната Медуза върху щита й.

ahat
С възкачването си на престола английската кралица Виктория се превърнала във водеща фигура, диктувала не само политическите, но и модните решения на своето време. Това е периодът, в който модните украшения на английския кралски двор и общество се превърнали в своеобразен ювелирен роман. Бижутата били леки, семпли и изящни, а използваните камъни предимно аметисти, различни видове ахати, опал, тюркоаз и речни перли. Майсторите започнали да развиват филигранната техника, щамповането и гравирането – всичко, което можело да впечатли с маса и обем при минимално използване на благородни метали. Тази нова мода позволявала всеки да се докосне до ювелирното изкуство и да притежава бижута, макар те да не се отличавали с висока стойност.

ахат
С особена красота и привлекателност се открояват украшенията с ахати. Тези камъни излъчват своеобразна топлина и създават усещане за уют. От ахати се изработват различни декоративни фигурки, часовници и предмети за бита. Към настоящият момент ахатите бележат своето възраждане в ювелирния свят.

ахат

Независимо от статута им на декоративни камъни, те се инкрустират в бижута от благородни метали и успешно се съчетават със скъпоценни и полускъпоценни камъни, включително брилянти. Оформянето им като кабошони, маркизи и мъниста подчертава още повече специфичната им красота. Украшенията с ахати са самодостатъчни, притежават съвременно излъчване и са прекрасно допълнение към индивидуалния стил, независимо от повода.

Подобни публикации