Новини

Гранат – символ на огънят в човешкото сърце

Гранат - символ на огънят в човешкото сърцеГранат – символ на огънят в човешкото сърце

Гранат – полускъпоценен камък, чиито кристали са с оранжево-кафяв, червен и червеникаво- лилав цвят. В природата наподобяват семена на нар, откъдето идва и названието им – от латинското „granum“ – зърно. Плиний Старши ги определял като „карбонкули“, защото според него приликата им с проблясващите въглени била изключителна.

Гранатът, подобно на рубина, е камък на страстта, символизиращ огънят в човешкото сърце. Като олицетворение на властта и могъществото е бил вграждан в различни регалии на властта. Като талисман на победата се е превърнал в неотменно украшение за бойните доспехи на воини от различни времена. В Древен Египет гранатът е бил използван при декорацията на божествените статуи; в Монголия бил считан за свещен камък на огъня и едновременно с това съществувало вярването, че благодарение на него могат да бъдат открити отдавна загубени съкровища. В Китай гранат е бил асоцииран с Вселената.

В древността върху гранат са били гравирани изображенията на богове, властелини, пълководци, портретите на близки родственици със знатен произход  – великолепни геми и камеи, доказателство за изключителното майсторство на гравьорите от отдавна отминали времена. В Древен Рим, Египет и Персия гранати били инкрустирани върху сребърни и златни съдове, предназначени за различни религиозни обреди.

Гранат

Гранати украсяват и легендарната шапка на Мономах. Това е главната корона в руските царски регалии до времето на Петър I. Предполага се, че е била изработена в периода от края на XIII и началото на XIV век. Направена е от масивно злато, сребро, перли, скъпоценни камъни, самурена кожа, филигран, златни зрънца и финна гравюра.

Полускъпоценните камъни украсяват и ордена на „Златното руно“. Огърлието било вдъхновено от мита за Язон. Състои се от златна огърлица с герба на бургундските херцози, и гравираното златно руно. Също така гранат присъства и в колекцията на сър Артур Чърч, изложена в Британския музей по естествена история.

Гранат

В продължение на векове най-качественият червен гранат /пироп/ се добивал в Чехия / т.нар. бохемски гранат/, като разработването на находищата започнало още през Средновековието. Други по-съвременни находища на гранат с ювелирни качества се разработват в южните части на африканския континент.

Гранат

В Европа украшенията с гранат добиват най-голямата си популярност в епохата на Романтизма. Бижутерите от това време изработвали медальони във формата на сърца, богато инкрустирани с гранати. Гранатите украсявали брошки, пръстени и висулки във формата на четирилистни детелинки. Едно от най-красивите колиета, украсено с големи тъмночервени гранати е подарък от легендарния композитор Бедржих Сметана за неговата съпруга. Днес това бижу се съхранява в едноименния музей в Прага.

Гранат

Уникален гранатов сет, състоящ се от колие, 2 гривни, катарама, обици и пръстен влюбеният Гьоте подарява на деветнадесет годишната Улрика фон Леветцов.

Гранат

Въпреки, че не се отличават с големи размери и  не се отнасят към групата на скъпоценните камъни, гранатите са прекрасни, достъпни и заемат своето неотменно място в ювелирното изкуство.

Можете да разгледате още от прекрасните бижута, изработени от нас тук:

Подобни публикации