Новини

Гранат-огънят от сърцето на Земята

Гранат-огънят от сърцето на Земята

Гранатът е полскъпоценен камък, който разполага с широка гама от цветове, вариращи от червено до оранжево, кафяво и дори различни нюанси на зелено до по-плътно розово. Гранатът е минерал, който се среща в най-голямо разнообразие в скалните натрупвания в земната кора и горната мантия на Земята.

Гранат-огънят от сърцето на Земята

Неговите кристали наподобяват семена на нар, откъдето идва и названието им- от латинското „granym“-зърно. Гранатът подобно на рубина, е камък на страстта символизиращ огъня в човешкото сърце. Като олицетворение на властта и могъществото е бил вграждан в различни регалии на властта.

Гранат-огънят от сърцето на Земята

В Древен Египет гранатът е бил използван при декорацията на божествени статуи а в Монголия бил считан за свещен камък на огъня и едновременно с това съществувало вярването, че благодарение на него могат да бъдат открити отдавна загубени съкровища. В древността върху гранат са били гравирани изображжения на богове, властелини, пълководци, портретите на близки родственици със знатен произход-великолепни геми и камеи, доказателство за изклчителното майсторство на гравьорите от отдавна отминали времена.

Гранат-огънят от сърцето на Земята

В Древен Рим, Египет и Персия гранати били инкрустирани върху сребърни и златни съдове, предназначени за различни религиозни обреди. Гранати украсяват и легендарната шапка на Мономах. Това е главната корона в руските царски регалии, до времето на Петър 1. Направена е от масивно злато, сребро, перли, скъпоценни камъни, самурена кожа, филигран, златни зрънца и финна гравюра.

Гранат-огънят от сърцето на Земята

Гранати украсяват и ордена на „Златното руно“. Огърлието било вдъхновено от мита за Язон. Състои се от златна огърлица с герба на бургундските херцози, и гравираното златно руно. В продължение на векове най-качественият гранат/пироп/ се добивал в Чехия/т.нар. бохемски гранат/, като разработването на находищата започнало още през Средновековието.

Очаквайте продължение…
Източник снимки: Интернет

Подобни публикации