Новини

Гранат и неговите разновидности-продължение

Гранат и неговите разновидности

Гранат Мандарин: една от най-ценните и редки разновидности на граната. Неговият цвят е сияйно оранжево, което по някога може да бъде с леки кафяви отенъци, в цялата цветова гама-от цвета на узряла праскова до тъмно червенооранжево.

Неговият цвят, блясък, твърдост и рядкост се съчетават и го превръщат в нещо наистина изключително. Находища на този вид гранат има в Танзания, Кения, Мозамбик, Пакистан, Бразилия, Калифорния….. Алмандин: разновидност на граната с червен, червено-виолетов, черешово-червен и кафяво-червен цвят, често с малинов или кафяв отенък.

Името на този минерал идва от името на местността Алабанда-в Мала Азия. Среща се в Индия, Мадагаскар, Финландия, Монголия и Русия. Размерите на кристалите на алмандина варират от няколко милиметра до почти 4см. Обикновено в ювелирните украшения се слагат камъни с дължина не по-малка от 5мм.

Този минерал украсява короната на Иван Грозни, Казанската шапка, царските мантии барма, както и някои оръжия. Алмандинът е камък, който има силна възстановяваща енергия, носещ здравина и устойчивост.

Този кристал насърчава добродетелността в човека. В древността се е използвал не само като украшение, но и като талисман и амулет.

Подобни публикации