Новини

Гранат и неговите разновидности

Гранат и неговите разновидности

Гранатите носят определени наименования на базата на цвета си:

цаворитЦаворит: рядък зелен гранат, прозрачната разновидност на минерала грослар. Името му произлиза от местността в която е открит, находище в Танзания в близост до националния парк Цаво.

Искрящ с изумруден цвят, цаворитът е представен за първи път на вниманието на широката общественост от Ювелирна къща „Tiffany & Co“. Ювелирният камък цаворит е открит в края на 60-те години на 20век от шотландсия гемолог К.Р. Бриджис в пустощта на Северна Танзания, но той не се отказва от търсенията си и те го отвеждат до откриването на второ находище, този път в Кения.

Бижутерите, които първи започнали да работят с цаворитът установили, че блясъкът му е сходен с този на брилянтите, сложен редом с други скъпоценни камъни. Цаворитът с нищо не им отстъпвал и освен това се оказал изключително подходящ при изработката на луксозни бижута.

цаворит бижута

Цветът на цаворита може да варира от бледо зелено през ярко зелено жълтеникав или сивкав отенък до много наситено зелено.

Поради визуалната му прилика със смарагда, често е наричан „африкански изумруд“. В природата цаворит се среща 200 пъти по-рядко от измруда и плътността му е по-малка. Това позволява да се обработва с по-голяма лекота.

Гранат и неговите разновидности

Истински ценни са дори необработените камъни, а тези при, които има включения, се обработват като кабушони. Истинската красота на зеления гранат се разкрива на дневна светлина в обков от злато и тогава неговия натурален цвят се проявявя в цялото си великолепие.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации