Без категория

Цаворит – рядък, искрящ зелен гранат

Цаворит -исрящ, рядък зелен гранатЦаворит – рядък, искрящ зелен гранат

Цаворит – рядък зелен гранат, прозрачната разновидност на минерала гросулар. Той е един от новите, малко познати и скъпи ювелирни камъни. Името му произлиза от местността, в която е открит – находище в Танзания в близост до националният парк Цаво. Искрящ, с изумруден цвят, цаворитът е представен за първи път на вниманието на широката общественост от ювелирна къща „Tiffany & Co“.

Ювелирният камък цаворит е открит в края на 60-те години на XXвек от шотландския гемолог К.Р. Бриджис в пустощта на Северна Танзания. Във времето, в което се случва откритието в африканската държава били забранени добивът и износът на скъпоценни камъни. Авантюрист в същността си, Бриджис не се отказва от търсенията си и те го отвеждат до откриването на второ находище, този път в Кения. Бижутерите, които първи започнали да работят с образци от новооткрития камък установили, че блясъкът му е сходен с този на брилянтите, сложен редом с други скъпоценни камъни. Цаворитът по нищо не им отстъпвал и освен това се оказал изключително подходящ  при изработката на луксозни бижута, самостоятелно или в съчетание с други скъпоценни камъни. Така с течение на времето К. Р. Бриджис се сдобил с огромна слава и получил правото на концесия за проучване и добив на цаворит в Танзания и Кения. От „Tiffany & Co“ идва пък предложението за името на новооткрития камък. Стартирана била и мощна рекламна кампания, целяща да подготви  най-ревностните  почитатели на фирмата за предстоящото излизане на бижута от нова величина и с изключително високо качество.

Цаворит - зелен гранат

Цветът на цаворита може да варира от бледо зелено през ярко зелено с жълтеникав или сивкав оттенък до много наситено зелено. Поради визуалната му приликата със смарагда често е наричан „африкански изумруд“. В природата цаворит се среща 200 пъти по-рядко от изумруда и плътността му е по-малка. Това позволява да се обработва с по-голяма лекота. За разлика от изумруда, цаворита притежава много по-богата цветова палитра. Обикновено добиваните за ювелирни изделия камъни са с малки размери /1-3 ct/.

Цаворит

Истински ценни са дори необработените камъни, а тези, при които има включения, се обработват като кабошони. Камъните с високо качество се използват при изработката на луксозни бижута. Средната им стойност варира между 200 и 2000 щатски долара, а на тези с камъни от 5 и повече ct може да достигне 20 000 щатски долара. Истинската красота на зеления гранат се разкрива на дневна светлина в обков от бяло злато. Тогава неговия натурален цвят се проявява в цялото си великолепие.

Цаворит

„Tiffany & Co“ поставят началото на изработването на бижута с цаворит, но красотата и качествата на камъка са оценени в пълнота от редица световноизвестни бижутери и ювелирни къщи.  Представят се колекции, в които главната роля е отредена на новия камък – колиета и обици в ориенталски стил, инкрустирани с цаворит и брилянти или с модернистична и авангардна визия.

И това е само началото!

Можете да разгледате още от прекрасните бижута, изработени от магазин Фортуна тук:

Подобни публикации