Новини

Диамантът – безспорният фаворит – част I

Диамантът - безспорният фаворитДиамантът – безспорният фаворит – част I

Диамантът е най-популярният скъпоценен камък. За него има изключително богата и разнообразна информация и все пак ……..

Хората нямат еднозначно отношение към диамантите – за едни те символизират идеала за чистота, красота и непреходност, за други – властта, победата и богатството, за трети са израз на откровена комерсиалност и показност. Независимо от всичко, диамантите заемат първото място сред скъпоценните камъни, съчетавайки в себе си изключителна твърдост, висока степен на светлопречупване, силна дисперсия и ярък блясък. За цялата си история тези скъпоценни камъни никога не са се обезценявали и никога не са губили позицията си на лидер в ювелирния свят. Гърците наричали диаманта „адамас“ или „адамантос“ / непобедим, несломим/, римляните – „диамант“, арабите – „алмаз“. Историята на диамантите се пише още от древността и започнала преди около пет хилядолетия, все още не е завършена.

диамант

Може би  диамантите са най-старият минерал в цялата заобикаляща ни среда и възрастта им е съизмерима с тази на планетата. Все още няма единно научно обяснение за техния произход и възраст. Диамантът е минералът, отличаващ се с най-простият химичен състав – кристална модификация на чистия въглерод. Различните теории и хипотези дават възможност да се каже, че се е формирал в земните недра/ на дълбочина 80-100 км / под влиянието на голямо налягане и изключително високи температури. Според гемолозите най-старите диамантени залежи са се образували преди 2,5 милиарда години, а най-новите – преди около 50 милиона години. В този смисъл може да се каже, че собствениците на украшения с брилянти притежават уникални късчета от геоложката история на земята. Притежаващ изключителна твърдост, диамантът отдавна се е превърнал в еталон и мярка за сравнение по отношение на всички останали минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

диамант

В 1888г. се поставя началото на интензивното разработване на диамантени залежи в Южна Африка, където са открити и едни от най-големите диаманти в съвременната история /Кулинан, наричан още Звездата на Африка; Златен юбилей, който дълго време е бил познат като Безименният кафяв и др./. Към настоящият момент диаманти се добиват в 25 страни на всички континенти, с изключение на Европа и Антарктида, макар все още широко разпространено да е мнението, че основния дял, предлаган на световния пазар да произхожда от ЮАР. Най-големите промишлени находища се разработват в Австралия, Ангола, Ботсвана, Намибия, Русия и Конго. В днешно време годишния световен  добив на скъпоценния камък е около 130 милиона карата и само една четвърт от него се пада на камъните с ювелирни качества. При тяхната обработка се губят още 40-60 % от общата маса. Всичко това е огромен труд, положен за формирането например на 0,5 каратов шлифован брилянт, който може да се види на витрините на бижутерските магазини.

Диамантът - безспорният фаворит - част I

Очаквайте продължение по темата…

Можете да разгледате бижута с диаманти тук

Подобни публикации