Новини, Полезна информация, Сватби, Скъпоценни камъни

ТАНЗАНИТЪТ – КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

ТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

ТАНЗАНИТЪТ – КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

 „Най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2 000г.“

Поради уникалния геологичен строеж на територията на съвременна Танзания, съществуват много находища на ювелирни и декоративни камъни. Но едно от най-интересните е находището Мерелани, където през ХХ век е открит един от най-красивите камъни – синьо-виолетовия танзанит. Открит е през 1967г. от португалския златотърсач Мануел де Суза, участник в експедиция за търсене на рубини. Няколко седмици изминали, без да бъдат открити скъпоценни камъни, когато в подножието на Килиманджаро, провинция Аруша, експедицията се увенчала с успех – били открити големи прозрачни виолетово оцветени кристали, които първоначално били приети за сапфири.

Бижута Фортуна предлагат този вид камъни! За поръчки и въпроси може да видите тук>>

В последствие било установено, че са твърде крехки за сапфири. Експерти установили, че този нов камък е разновидност на широко разпростТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШранения минерал циозит. Циозитът е бил известен още през 1805г. и не е бил използван в ювелирното изкуство.

Красивият камък танзанит е щял да остане неизвестен, ако екземпляри от него не попадат при вицепрезидента на бижутерска къща „Тифани“ Хенри Плат, който по достойнство оценява неговата красота. Именно бижутерска къща „Тифани“ направили от невзрачния камък истинска звезда!

 

Танзанитът е камък – звезда. Украшения от танзанит е носила самата Елизабет Тейлър, а във филма „Титаник“ танзанитът изиграва ролята на брилянт.

Представяме Ви ще известни личности, които носят танзанит:

През 1968г. на официалното му представяне, са нарекли танзанита „най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2000г.“ Запасите от танзанит са малко и не е далеч времето, когато завинаги ще бъдат изчерпани от земните недра. Това обстоятелство още повече допринася танзанитът да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни в света, неотстъпващ по ценност дори на разкошните брилянти. Съчетавайки в себе си необикновенна комбинация от цветови характеристики с високи гемологически показатели, той се налага все повече като много желан от потребителите /ценителите/. Най-известният фасетиран танзанит е с маса 122,7 ct и се съхранява в Смитсъновия институт /САЩ/. Другото название на танзанита е син циозит…

Очаквайте продължение на статията ни за танзанита неговите свойства, значение и предназначение…

За красиви и запомнящи се бижута вижте тук>>

Подобни публикации