Новини

Аквамарин – покровител на мореплавателите и любим на бижутерите

Аквамарин – покровител на мореплавателите и любим на бижутерите

АквамаринИмето, цветът и легендите, обгръщащи изпълненият със скъпоценна прохлада аквамарин, са свързани преди всичко с морето. Аквамаринът е прозрачен  берил, чийто цвят може да варира от небесно синьо до тъмно синьо към бледо зелено и е  сравним с цвета на тропическа морска вода. Въпреки,че може да бъде объркан със синия топаз, аквамаринът е доста по-рядко срещан и по-скъп камък. Наименованието му произлиза от латинската дума „aqua“ – вода и „mare“ – море.

Аквамаринът е един от най-нежните и красиви ювелирни камъни познати и използвани от човека. Още по времето на шумерската цивилизация / просъществувала до 2000г. пр.н.е. / красивите синьо-зелени камъни били определяни като символ  на  дълголетието, младостта и щастието. В Рим аквамаринът, бъдещият закрилник на мореплавателите, олицетворявал искренната любов и преданост и през вековето до Средновековието това схващане успяло да се съхрани.

Аквамарин

В тази епоха с аквамарини са били украсявани статуите на Дева Мария. Във Франция новобрачните двойки си разменяли сребърни пръстени с този камък като вярвали,че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот. Във времето на Ренесанса и Великите географски открития аквамаринът бил считан за закрилник на мореплавателите и  рибарите. Вярвало се е, че камъкът притежава силата да усмирява морските вълни и да изведе изгубилите се моряци в спокойни води. Майсторите гравирали върху камъка образите на Нептун, Тритон и Нереидите. Всеки капитан на кораб обикновено притежавал  украшение или декорация от качествен аквамарин, вярвайки, че кристалът  ще им помогне да се върнат благополучно от морските си пътувания.

Обикновено в природата се срещат полупрозрачни аквамарини,  макар и рядко, могат да бъдат открити и камъни с наситено син цвят, а те са и най-ценените сред ювелирите и колекционерите. Към настоящия момент като лидер в добива на качествани аквамарини се налага Бразилия. Именно на нейна територия са намерени най-големите и с наситен син цвят камъни. През 1917 г. в Бразилия в рудника Максикс, било открито находище на аквамарини със сапфирено син цвят.

АквамаринТе получили названието максикс-аквамарини.  За съжаление, нестабилния цвят на тези камъни се оказал още по „феноменален“ от техният  син цвят. Даже и за кратко под слънчевите лъчи цветът на кристалите избледнявал, а  след престой на дневна светлина  променяли  цвета си от замъглено синьо до жълто-кафяво и землисто. Големи находища се разработват и в Индия, Пакистан, Китай, Мианмар, Мадагаскар, Мозамбик и Нигерия.

Един от най-красивите и скъпо струващи аквамарини е „Марта Роха“ с маса 30,6 кг. В короната на английската кралица има поставен съвършен гравиран аквамарин/920 ct./ с цветът на морето.

Най-големите открити екземпляри аквамарин се съхраняват в колекциите на различни музеи – Британския музей, Смитсъновия музей, Американския музей за национална история и др. През 1910г. в Бразилия е открит  минерал с маса 110 кг. От него са се получили 22 000 ct. Част от този кристал се съхранява в Ню Йорк. Друг такъв голям  камък с маса 82 кг. е бил открит през  1796 г. на територията на бившата СССР . В Оръжейната палата на московския Кремъл се намира склуптора на полския крал Станислав, изработена от цял кристал аквамарин с височина 30 см, инкрустирана със злато.

АквамаринСтойността на аквамарина се определя от размера на камъка, от наситеността на цвета, от наличието или отсъствието на включения и пукнатини. Бледият цвят и включенията могат рязко да понижат цената на камъните.

Отличната прозрачност и сравнително голямата твърдост превръщат аквамарина в един от предпочитаните  камъни за бижутерите и майсторите на приложните изкуства. Качествата му позволяват да се експериментира по отношение на нестандартни форми и шлифовки и така да се създават истински ювелирни шедьоври.

Бижута с аквамарини може да видите тук>>

Подобни публикации