Без категория

„Божествен камък“ – Опал

Божествен камък„Божествен камък“ – Опал

Опалът е “божествен камък“. Той е прочут най-вече със своята преливаща игра на цветовете и нюансите, които се менят на светлината и под определен ъгъл на завъртане. Предизвиква се иризация и опалесценция, но не всички опали притежават това свойство, а само скъпоценните опали. Това е деликатен камък, съдържащ между 6-10 % вода и с течение на времето може да „изсъхне“ и да се начупи. Наименованието му произлиза от древната санскритска дума „upala“- скъпоценен камък.

Той е познат и ценен още в дълбока Древност. Едно от имената на опала в Древна  Гърция било „педерос“, което означава „дете“, но също така и „любимец“. Древните гърци наричали опала „камъкът на боговете“, който носи късмет, любов и безсмъртие. При ацтеките той е известен като “буреносен облак“ и вярвали, че предпазва от престъпления и епидемии. За Римляните опалът бил камък на късмета и пламенния  устрем. Смятали го за силен помощник на оракулите. Когато сенаторът Ноний отказал да се раздели със своя много голям опал, Марк Антоний го изгонил от Рим.

Божествен камъкОпалът е свързан с римския празник Опалия – ритуал в чест на богинята Опс, който се провеждал всяка година. В короната на свещенните Римски Императори бил инкрустиран много голям  великолепен опал; той бдял над Императорското семейство. Описан е като чистобял прозрачен камък, който проблясвал с ярко червена светлина. Наричали го „патронус форум“- като вярвали, че който го носи  ще стане невидим.

По времето на кралица Виктория  били открити големите опалови находища  в Австралия. Тя станала известна с пословичната си страст към благородния опал, особено към черния като незабавно наредила на кралските бижутери да изработят различни красиви накити за нея и така камъкът на „боговете“ отново бил на мода. На Изток, особено в Индия, отдавна са обожествявали благородните опали като са ги считали  за камъни на любовта, верността и състраданието, а също така са вярвали, че прогонват мрачните мисли и страха.

Божествен камъкБлагородният бял опал е бял, светлосив, жълтеникав, светлосиньо-сив или бледосин. Много е крехък и не понася груби манипулации. Добива се от векове в бивша Чехословакия, където са и най-старите опалови мини в Европа. Водният опал /хиалит/ е прозрачен с чудесна игра на цветовете,наподобяваща „огньове“.

Огненият опал може да бъде прозрачен или полупрозрачен; има наситени  жълти, алено-червени или оранжеви оттенъци. Бил е известен на ацтеките и днес се добива в Мексико.Той е една от редките разновидности на опала, която по–скоро се фасетира. Висококачествените огнени опали са прозрачни, а не млечни, с красиви наситено оранжеви основни цветове.

Истинският черен благороден опал е рядък и много скъп. Един екземпляр с размерите на бобено зърно може лесно да достигне цена от 25 000 USD. Цветовете му варират от черно през сиво-синьо до опушено сиво, с цветни петна както при белия благороден опал.

Божествен камъкКъм 1887 г. в района  наречен “Белите скали“, в Ню Саут Уелс, Австралия миньорите откриват няколко находища с естествен черен опал. Преди това той се е срещал много рядко, затова непочтените търговци  на скъпоцени камъни го произвеждали изкуствено, като потапяли безцветни опали в мастило или ги заливали с вряло масло, докато се просмуче през пукнатините. Днес Австралия е  най-големия доставчик на черен опал и затова на 27.07.1993 г. е обявен за национален скъпоценен камък на страната. Аборигените вярвали, че цветовете на опала са се образували, когато “дъгата докоснала Земята“.

Днес скъпите австралийски опали, могат да бъдат отнесени към категорията на „инвестиционните камъни“. Ценни опали се добиват още в Етиопия, САЩ, Бразилия, Индонезия, Мексико и Перу. Перуански те опали се отличават с млечно-син и розов цвят без опалесценция.

Съществуват и т.н. вкаменени или опализирани дървета, при които се запазва изцяло дървестната структура. Най-известното находище  в света е „Вкаменената гора“ в щата Аризона, където има дънери високи 68 м. и диаметър  3 м. В България също има такава гора в Първомай, Хасково и Източните Родопи.

Голяма колекция от опали се съхранява във Виена. Един от опалите е с маса 7000ct.,а друг с размерите на кокоше яйце. В Австралия е намерен опал с маса 100ct. „Девоншир“. Той е с черен цвят, слабо изпъкнал с овални очертания и е  собственост на Девонширския херцог. Опалов гердан с маса 203 ct. е подарен на кралица Елизабет ІІ през 1954 г.

Божествен камъкЗа първи път от десетилетия насам, един от най-красивия  в света необработен опал “Огънят на Австралия“ тежащ 998 гр., ще бъде изложен  в музея на Южна Австралия. Описват го като “най-добрият сред нешлифованите опали“ и е оценен на  900 000 австралийски долара. Той е семейна собстеност на миньора  Уолтър Бъртрам, който го е открил през 1946 г..Най-големият необработен опал  „Олимпик Аустралис“  тежащ около 3 450 гр., оценен на 2,5 милиона австралийски долара, също ще бъде изложен в музея.

 

Подобни публикации