Новини, Скъпоценни камъни

Аквамарин – продължение

Аквамарин продължение

Един от най-красивите и скъпо струващи аквамарини е „Марта Роха“ с маса 30,6 кг. В короната на английската кралица има поставен съвършен гравиран аквамарин/920 ct./ с цветът на морето.
Най-големите открити екземпляри аквамарин се съхраняват в колекциите на различни музеи – Британския музей, Смитсъновия музей, Американския музей за национална история и др. През 1910г. в Бразилия е открит минерал с маса 110 кг. От него са се получили 22 000 ct. Част от този кристал се съхранява в Ню Йорк.

аквамарин

Друг такъв голям камък с маса 82 кг. е бил открит през 1796 г. на територията на бившата СССР . В Оръжейната палата на московския Кремъл се намира склуптора на полския крал Станислав, изработена от цял кристал аквамарин с височина 30 см, инкрустирана със злато.

Аквамарин - продължение

Стойността на аквамарина се определя от размера на камъка, от наситеността на цвета, от наличието или отсъствието на включения и пукнатини. Бледият цвят и включенията могат рязко да понижат цената на камъните.

аквамарин

Отличната прозрачност и сравнително голямата твърдост превръщат аквамарина в един от предпочитаните камъни за бижутерите и майсторите на приложните изкуства. Качествата му позволяват да се експериментира по отношение на нестандартни форми и шлифовки и така да се създават истински ювелирни шедьоври.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации