Без категория

Garrard- ювелирът на кралските семейства

Garrard- ювелирът на кралските семейства

Garrard- най-старата в света ювелирна къща

Скъпоценностите на Garrard отдавна са се превърнали в предмети на разкоша, притежавани и колекционирани от най-непоправимите познавачи и ценители на ювелирното изкуство.През 2015г. най-старата в света ювелирна къща  отбелязва 280-годишния си юбилей със специална колекция, представена на изложението Baselworld – вариации на ювелирни панделки под формата на пръстени, обеци, гривни и колиета, чийто първообраз е брошка, специално изработена от фирмата за кралица Виктория през 1858г.

garrard

Голяма част от ювелирните украшения на Garrard са били и са притежание на коронованите особи на английския кралски двор и техните семейства и тази традиция води началото си от 1735г. За това време тя се е предавала от един ювелир на друг, като при това почеркът на фирмата се е запазил непроменен във времето. И днес, както преди близо 300 години ювелирните изделия на Garrard се създават в  характерния за фирмата стил барок.

garrard

 

Произходът на бранда Garrard е пряко свързан с неговия основател Джордж Уикс (George Wickes), който е и първият ювелир, представил своите творби в Залата на ювелирите (Goldsmiths’Hall) през 1722г. През 1843г. кралица Виктория дава на Garrard & Co статута на придворна ювелирна къща, а периодът на нейното управление е един от върховите за фирмата –времето, в което са изработени по-голямата част от регалиите на властта. Много от ювелирните украшения от това време, днес са притежание на частни колекционери, национални учреждения и музеи, разпръснати по целия свят.

garrard

 

Брошката „Водопад“ е изработена през 1856г. за кралица Виктория и е  едно от емблематичните украшения, с което и днес се свързва образът на английската кралица. В центъра ѝ е инкрустиран голям брилянт, обкръжен от 12 по-малки камъка, а надолу от тях се спускат, струят и пробляскват 9 висулчици с различна дължина, обсипани с множество малки брилянтчета.

garrard

В ювелирния свят Garrard & Co се свързват с едни от най-пищните и тържествени корони и тиари, изработвани по заповед на английските монарси. Цялото си умение и майсторство бижутерите демонстрирали при създаването на т.нар. малка корона (9х10 см)  през1871г.,инкрустирана с 1187 брилянта, с която кралица Виктория позира за официалните портрети, миниатюри и фотографии, увековечили „брилянтения“ юбилей на нейното управление.

garrard

През ноември 1907г. най-големият брилянт в света „Кулинан“ (3106 ct или 621,2 гр) е поднесен в дар на английския крал Едуард VII в деня на наговата 66 годишнина. В последствие камъкът е раздробен на по-малки късове – всички превърнали се в част от най-известните ювелирни украшения в човешката история. По заповед на Едуард VII през 1910г.  „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ украсява кралския скиптър, изложен в Тауър, а „Кулинан II“, който се отличава с почти правоъгълна форма, е инкрустиран в британската кралска корона, която днес също е изложена в Тауър. По-голямата част от всички останали брилянти „Кулинан“ били използвани при създаването на легендарния сет „Cambridge and Delhi Durbar Parure“ за коронацията на крал Джордж V и кралица Мери , състояла се на 22 юни 1911г. и последвалото им титулуване за император и императрица на Индия през декември същата година.

garrard

garrard

Черпейки вдъхновение от богатото историческо минало Garrard създават сложни и уникални по своята същност украшения, които с пълна сила се превръщат в семейни реликви.

garrard

Днес ценителите на ювелирни антикварни изделия се стремят да се сдобият с най-старите украшения на Garrard, които продължават да привличат с оригиналната си красота.

garrard

Източник снимки -Garrard

Подобни публикации