Новини

Платина – продължение

Платина – продължение

Платинените бижута запазват завинаги чисто белия отенък на метала, дори когато не се носят в идеални условия.
Най-големите производители на платина в света са: САЩ, Канада и Южна Африка.

платина гривни

Теория, публикувана преди години казва, че златото и платината са „паднали“ на Земята поради метеорен поток преди повече от четири милиарда години, а отлаганията на благородни метали се появяват по време на формирането на Земята, когато разтопеното желязо бива привлечено към центъра, носейки със себе си огромни количества благородни метали.

платина бижута

Нарастващото търсене води до откриването на значителни находища в Уралските планини през 1824г. , както и в Канада през 1888г. , но най-голямото откритие е през 1924г. когато платинен къс е открит в коритото на река в Южна Африка до откриването на вулканичния комплекс Бушвелд, най-голямото платинено находище на Земята, което днес доставя около 75% от количеството платина на пазара, а Русия и Зимбабве доставят останалото.

платина

Обикновено платината се маркира с PT или PLAT. Понякога чистотата на платината също е маркирана, или „РТ 900“ –когато чистотата е 90% платина и 10% други метали, или „РТ 950“, или „РТ 999.“ Платината е с около 40% по плътна от бялото злато, много по трайна и по тежка.

Платина - продължение

При надраскване платината не отслабва, защото металът не се губи, а преразпределя. Платината е най-пластичният от чистите метали и често се свързва с повишено богатство и стойност.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации