Новини

Инталии

Инталии

Произведенията на глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си. В ранния период на развитието на това ювелирно изкство украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получили названието Инталии или още Геми.

инталии

В историческо отношение Инталиите са предшественици на Камеите.Като правило те се изпълнявали върху едноцветни камъни, характеризирали се с издълбано в материала изображение и имали чисто практическо предназначение – били използвани за печати и лични амулети.

инталии - печати

До нас са достигнали историите за легендарния пръстен – печат на цар Соломон и нагръдното жреческо украшение с гравираните имена на дванадесетте юдейски племена, изработено по заповед на Моисей. Сред аристократите от древността било израз на престиж да притежават колекция от резбовани камъни. Тази тенденция се развила в ювелирното изкуство и трано била запазена в по късните епохи.

инталии - ювелирно изкуство

Руската императрица Екатерина II, притежавала над 10000 Геми. Художественото съвършенство на тези ювелирни изделия изумява и до днес, особено като се има предвид, че това изкуство датира от 4 в.пр.н.е. Благодарение на гемите днес знаем и тълкуваме много сюжети от историята и епоса.

Инталии и камеи

За родина на това изкуство се смята – Александрия, градът основан през 332год.пр.н.е. в устието на река Нил от Александър Македонски. Античните издълбани камъни не са само красиви като произведения на изкуството, но и служат като източник на знания за древния свят и неговата култура.

инталии -изкуство

Те отразяват и живота на древното общество:сцени на лов и война, богати и бедни, варвари и гърци, спортисти и актьори, дом,п тици и животни. Печатите изобразявали и богове, тези които се считали за техни покровители – Афродита, Хермес, Ник, Ерос.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации