Новини

Корал-символ на дълголетие

Корал-символ на дълголетие

Коралите представляват „скелети“ на колонии от някои морски мешести организми. Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, обработвайки солите на морската вода.

корал

Докато са живи тези полипи изграждат огромни колонии, след като умрат останките им изграждат кораловите рифове в тропичните и субтропичните води като в Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по голяма дълбочина в Атлантическия океан.

бижута с корал

Названието корал произлиза от гръцката дума /коралион/ както и от латинската /коралиум/. Но най – старото им известно название е горгеа, което е свързано с Горгоната Медуза.
Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза, той сложил страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома.

украшения корал

Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега, покрита от водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето-така възникнали първите коралови колони.

корал- ювелирно изкуство

За това гърците наричали червения корал, „Кръвта на Медуза“, а океанските-дървото на живота. Коралът е едно от седемте съкровища, описани в будистките писания. За корала се вярвало, че може да успокои бурното море, също така предпазвал от светкавици и урагани.

бижута от корал

Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си. Древните римляни поставяли коралови огърлици върху вратлетата на децата си, за да ги предпазят от нещастия.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации