Без категория

David Webb – крещящ, ярък и забележим

David Webb – крещящ, ярък и забележим

David Webb е американски бранд, който остава в историята на ювелирното изкуство с изключителното многообразие във формите, цветовете, стиловете и мотивите на изработваните украшения. Стилът е крещящ, ярък и забележим. Не предлага скромност, крехкост и минималистичност, създаден е за тези, които не се страхуват да застанат в светлината на прожекторите.

David webb

Украшенията с марка David Webb са се превърнали в символ на ярко изразена индивидуалност.

David webb

В продължение на целия си жизнен и творчески път Дейвид Уеб изгражда репутацията си на ювелир, работещ с подбрани клиенти. Кариерата си започва като помощник в златарско ателие,  в последствие и като дизайнер на ювелирни украшения за различни фирми докато  работата му не го запознава с влиятелната французойка Антоанет Куйлърт –негов делови партньор и ценител на ювелирното изкуство и оригиналния дизайн.Именно тя се превръща в проводник на работите на Дейвид Уеб в средите на висшето американско общество. Така през 1945г. официално е поставено началото на известната ювелирна фирма David Webb.

David webb

Критиците определят Дейвид Уеб като неуморен експериментатор. Страстното му увлечение по историята на древния свят се превръща във вдъхновение за творческите му търсения. Изучава изкуството на Сирия, Египет и Елада, Африка, Индия и Перу. Подобно на майсторите от древността Дейвид Уеб залага в работите си на жълтото злато в комбинация с цветни камъни с опростени форми. Изчистените линии и правилните форми са залегнали в основата на една от най- известните му колекции, озаглавена „Motif“ (1970г.)

David webb

От друга страна екзотичната фауна на африканския континент е пресъздадена в кокетни гривни, колиета и пръстени от злато, емайл и скъпоценни камъни. В годините анималистичната колекция  се  превръща в истински хит и днес остава емблематична за фирмата и майсторството на ювелира.

David webb

За сравнително кратко време интересът към бижутата на David Webb прехвърля границите на САЩ и го сдобива със световна слава. Украшенията били големи, обемни и забележителни. Актриси от ранга на Ава Гарднър, Лана Търнар и Елизабет Тейлър ги носят както на екрана, така и в живота, а Грейс Кели и Жаклин Кенеди са сред най-ревностните му почитателки. Рекламни фотоси с ярките скъпоценностите на David Webb често заемат кориците и страниците на Vogue и Harper’s Bazaar.

David Webb - крещящ, ярък и забележим

Дейвид Уеб умира през 1975г. без да успее да завърши своите проекти. Неизчерпаемата фантазия, майсторството и новаторските стремежи остават запечатани в десетки хиляди ескизи, на базата, на които и днес се създават украшенията на David Webb. След смъртта на Уеб бизнесът и бранда преминават в ръцете на различни собственици, но стилът остава все така непроменен – пъстър и провокиращ.

Днес украшенията на David Webb се предлагат на аукционите на Sotheby’s за баснословни суми. През 2015г. брандът отбелязва 70 години от своето основаване, а магията на творчеството продължава.

Източник снимки -David Webb

Подобни публикации