Новини

Дванадесетте скъпоценни камъка

Дванадесетте скъпоценни камъка

С наближаването на Християнските Празници обръщаме поглед към прекрасните скъпоценни камъни и техният път от Библейските времена до днес.

Дванадесетте скъпоценни камъка

Още от древността скъпоценните камъни и приложението им в украшенията, бижутата и предметите присъстват бита и живота на човечеството.
Дванадесетте скъпоценни камъка
Библията споменава скъпоценните камъни и магическите им свойтва. Те са били ценени във всички времена и от всички народи. Някои изследователи са изчислили, че в светото писание се споменават 31 скъпоценни камъни.

Дванадесет от тях заемат специално място в Библията, като често ги наричат „сакрални камъни“, защото символизират 12-те основи на Небесния Ерусалим, отговарят на дванадесетте апостоли, 12-те зодиакални знака и съответно 12-те часа в денонощието, 12-те Израилеви племена.

Те се изброяват 2 пъти в Библията в Стария и Новия Завет. Първият път е във връзка с Нагръдника на първосвещенника Аарон.
Върху всеки камък е написано името на едно от Израилевите племена.

 

Дванадесетте скъпоценни камъка

Указанията за нагръдника заемат почти цялата 28 глава от „Изход“. 28: “… 16. той трябва да бъде четириъгълен, двоен, педя дълъг и педя широк; 17. нареди по него четири реда изработени камъни; наред: рубин, топаз, изумруд: това е първи ред; 18. втори ред: карбункул, сапфир и елмаз; 19. трети ред: опал, ахат и аметист; 20. четвърти ред: хрисолит, оникс и яспис; те трябва да се вложат в златни гнезда.”

После се уточнява, че камъните трябва да бъдат дванадесет според броя на синовете на Израиля, според техните имена и на всеки трябва да бъде издълбано като на печат по едно име на дванайсетте колена.

И когато на Изток се появила необикновена звезда, мъдреците разбрали, че пророчеството се е изпълнило. Тогава те, не без особено внушение отгоре, се отправили към Йерусалим да се поклонят на родилия се юдейски цар. Следвайки източния обичай да се поднасят на царете дарове, те взели със себе си злато, ливан и смирна.

Като Символ на спасението се споменава сапфир.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации