Новини, Скъпоценни камъни

Цветята на Фаберже

Цветята на Фаберже

Най известните произведения на Карл Фаберже са, разбира се, известните великденски яйца.
Въпреки това ценителите на бижута смятат цветята му за истински шедьовър. „Родословното дърво“ на изящните цветя на Фаберже има ориенталски корени.

Цветята на Фаберже

Водещият майстор на компанията Франц Бирбаум оставя писмено удостоверение: „За първи път обърнахме внимание на този клон на китайското изкуство, когато внесохме ремонт на букет от хризантеми. Благодарение на умелия подбор на тонове и прозрачност на някои камъни, това произведение направи чудесно впечатление“.

С възстановяването на китайския букет, Фаберже се вдъхновява и започва да измисля собствените си флорални аранжименти.
Той подхожда внимателно към всеки бизнес: в московска работилница е построена оранжерия, в която се отглеждат разстения, които служат като „модели“ за каменни букети.

Цветята на Фаберже

Съхранен е работния албум на Фаберже с подробни фотографии на свежи цветя, включително момина сълза, която е послужила за прототип на кошницата на императрицата. През 1896г. Александра Фьодоровна получила подарък от търговци от Нижни Новгород, букет от момини сълзи изработени от Фаберже-копие на старинно китайско дворцово украшение.Императрицата била във възторг от композицията.

Цветята на Фаберже

Малките чашки, изваяни и крехки, били изработени от перли завършващи в долната си част с малки брилянтчета, листата направени от нефрит изящно изрязани и оформени, и всичко това поставено в златна кошничка. Те били като истински.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации