Новини

Цветята на Фаберже – продължение

Цветята на Фаберже – продължение

Вижте първата част на статията ТУК.

Тя толкова харесала кошничката, че си я сложила на бюрото, за да и се наслаждава постоянно. Дизайнерите на бижутерска къща Фаберже, не веднъж са повтаряли изработването на рози,момина сълза, малина, глухарче… Тези украшения са били достъпни за различните прослойки. Стойността на бижуто нямала никакво значение, важна била идеята.

Цветята на Фаберже - продължение

Фаберже не обичал да прави копия и затова всяко едно изделие имало своя индивидуалност и придобивало свой собствен стил. Той  успява да разчупи времевата рамка, поради което неговите изделия изглеждат като типични ар-деко.

Цветята на Фаберже - продължение

На Фаберже му доставяло удоволствие да твори бижута-уникати, които давали воля на неговата фантазия. Едно от творенията му е „Глухарче“ , което и до днес се съхранява в оръжейната част на Кремъл. Стрък от злато и листа от нефрит, но най-поразителното е естествения пух от глухарче в краищата на сребърни тичинки, а отгоре са разпръснати малки розови диаманти, които при правилно осветяване искрят като сутрешна роса.Учените отдавна се съмняват в естествеността на пухчетата.

Цветята на Фаберже - продължение

В музея бива поканен експерт от Ботаническата градина на Московския държавен университет,който потвърждава, че е истински пух и посочва датата на колекцията. „Pansies“/теменуги/ е единственото цвете в света на Фаберже, оборудвано с механизъм с портретни миниатюри. Цветето е направено през 1904г. и е дарено от Николай 2 на императрица Александра Фьодоровна за десетилетието на брака им. При натискане на бутона цветните венчелистчета се отварят и се виждат миниатюрни портрети на дъщерите и сина на императорската двойка.

Подобни публикации