Новини, Скъпоценни камъни

Изумруд-камъкът на Клеопатра!

Изумруд-камъкът на Клеопатра!

Изумрудът е един от скъпоценните камъни на „Голямата четворка“ вклчваща още диамант, рубин и сапфир.

Изумруд-камъкът на Клеопатра!

Известен е на хората поне от около 4 хиляди години. Името изумрд произхожда от персийското „зумуруд“ и от там до нас достига през руското си название изумруд.

изумруд

Смарагд, другото име с, което е известен, произлиза от гръцкото „смарагдос“-зелен камък. Измрудът, казват познавачи, е в пъти по скъп от диаманта със същите размери.

Историята на този камък, тръгва от Древен Египет.За пръв път находища от изумруд са открити около 2000-1500г.пр.н.е. по крайбрежието на Червено море.

изумруд- камъкът на Клеопатра

Добивът им стигнал до такива размери, че находището се изчерпало.

По късно отделни късове изумруд са намирани на други места, но не в такъв мащаб като находището, известно като „мината на Клеопатра“.

Изумруд-камъкът на Клеопатра!

Според повечето специалисти, изумрудът дължи славата си на специфичния зелен цвят, който се „харесва на очите“. Още в древността забелязали вълшебното впечатление, което предизвиква изумрудът.

Изумруд-камъкът на Клеопатра!

„В сравнение с него никаква зелена вещ не е зелена:“…….написва древноримския писател Плиний Старши .
Още с откриването на камъка, от него започват да правят украшения. Изумрудът присъствал във всички бижута на Клеопатра.Ювелирите в древен Египет смятали, че той единстен е достоен за красотата на кралицата.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации