Новини

Гранат-огънят от сърцето на Земята – продължение

Гранат-огънят от сърцето на Земята – продалжение

Гранат-огънят от сърцето на Земята - продължениеДруги по съвременни находища на гранат с ювелирни качества се разработват в южните части на африканския континент. В Европа украшения с гранат добиват най-голямата си популярност в епохата на Романтизма.

Бижутерите от това време изработвали медальони във формата на сърца, богато инкрустирани с гранати. Гранатите украсявали брошки, пръстени и висулки във формата на четирилистна детелина. Едно от най-красивите колиета, украсено с големи тъмночервени гранати е подарък от легендарния композитор Бедржих Сметана за неговата съпруга. Днес това бижу се съхранява в едноименния музей в Прага.

Уникален гранатов сет, влюбеният Гьоте подарява на деветнадесет годишната Улрика фон Леветцов. В историята споменаването на граната датира назад към библейските времена, като препратки за него има дори и в Библията.

 

Гранат-огънят от сърцето на Земята - продължение

Притча гласи, че именно огромен гранат е служел за пиедестал в центъра на Ноевия ковчег. Освен това яркостта на камъка е помагала на Ной да осветява пътя в морето, което позволявало на кораба да пътува безопасно през ноща. Гранатът е талисман на скулптори, художници, поети, музиканти, актьори, режисьори т.е. хора чийто успех зависи от пълното отдаване и страст. Гранатът е символ на вярност, постоянство, преданост и сила. Той е мощен камък за предпазване и съхраняване на приятелството и любовта.

Гранат-огънят от сърцето на Земята - продължение

Въпреки, че не се отличават с големи размери и не се отнасят към групата на скъпоценните камъни, гранатите са прекрасни, достъпни и заемат своето неотменно място в ювелирното изкуство.

Подобни публикации