Новини

Изкуството на камеите – глиптика – част II

Изкуството на камеите - глиптика - част IIИзкуството на камеите – глиптика – част II

В предходната статия Ви запознахме с изкуството на камеите, наречено глиптика. Едно изключително изкуство, което представя обработката на скъпоценни и полускъпоценни камъни още от древността. То е било привилегия само на аристокрацията, така е и днес, и то не само защото това изкуство е изключително скъпо и трудоемко, а и защото хората, които се занимават с него, са малко на брой.

Какво още не знаем за него?

Във времето на Викторианската епоха камеите се превърнали в неотменен моден аксесоар както за висшето общество, така и за широките слоеве от населението, а материалите за изработването им варирали от скъпоценни камъни и слонова кост

Изкуството на камеите - глиптика - част II

Короната на Наполеон Бонапарт

до по-обикновени декоративни камъни. Сюжетите започнали да се променят –  освен класическите,  майсторите започнали да включват в работите си флорални и пейзажни мотиви.

 

При коронясването си през 1804г., Наполеон Бонапарт избрал короната му да бъде украсена с камеи, а през 1805г. по негова заповед била създадена национална школа по глиптика. Една от тиарите на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон, също изработена от злато, перли и седем камеи с митологични сюжети,  била част от голям сет, включващ гривни, наниз, обици и пояс. След  бракът на нейната внучка с бъдещият крал на Швеция и Норвегия Оскар I от династията Бернадот, тиарата станала част от съкровищницата на Шведската корона.

И вулканичните камъни намерили своето място в изкуството на глиптиката и изработването на камеи.Т. нар.  лава-камеи се изработвали още през XVII век, но истинската си популярност бележат  200 години по-късно. Застиналата лавата била удобен и податлив на гравиране матер

Изкуството на камеите - глиптика - част II

Тиарите на Жозефин дьо Боарне

иал с вариации на цветовете от бял до почти черен. Оказали се  много по-достъпни и в тях гравьорите пресъздавали предимно портрети и класически фрагменти, отличаващи се с голяма реалистичност.

 

Разцветът на  изкуството на глиптиката продължилИзкуството на камеите - глиптика - част II до средата на XX век.

Камеите са не само произведения на изкуството, но и богат източник на сведения за материалната и духовната култура на отминалите времена. Античният свят достигнал изключителни върхове в областта на изкуството, на които хората все още са подвластни.

Сменяли са се епохи, променяли са се идеалите за красота, изменяли са се сюжетите в художествените произведения в подчинение на духа на новите времена, но камеите остават неподвластни на капризите на модата в своето изящество.

Днес във времето на високите технологии хората могат в пълнота да оценят ръчно изработените украшения на едно замиращо изкуство.

Изкуството на камеите - глиптика - част II

В медальони, обици, пръстени, гривни, нанизи, часовници и ръкавели –  камеите заемат своето достойно и неотменно място в ювелирния свят. Те са прекрасно допълнение към ежедневния стил, деловия костюм и вечерния тоалет,  строги или романтични, в зависимост от индивидуалните предпочитания. Авторският дизайн, творението на природата и ръчната работа на гравьорите се вплитат в изискани уникални бижута.

За поръчки на униклани бижута, геми и камеи – може да се обърнете към Бижута Фортуна!

Нашите контакти вижте тук>>

Подобни публикации