Без категория

Лазурит

Лазурит

Лазуритът е особен и много красив полускъпоценен декоративен и ювелирен камък . Той  не притежава прозрачността, характерна за скъпоценните камъни, нито яръкият  им блясък. Отличителна и ценна негова особеност е плътният наситен син цвят, който сякаш е събрал  в себе си светлината на августовското небе, и на вечерния здрач, и на сребристите облачни завеси над синьото море.

Познат от зората на човешката цивилизация, лазуритът е бил достойно украшение за древните храмове, императорските дворци и за картините на велики художници. Бил е достъпен единствено за представителите на аристокрацията и висшите жреци и се е превърнал в своеобразна емблема на социално положение. За мъдредците в тези отдавна отминали времена лазуритът бил един от свещенните камъни на познанието, достъпно само за онези, способни да надмогнат суетата. В древен Китай е бил считан за символ на властта и просперитета.

 
Камъкът с цвят на метличина се добива, обработва и използва в  приложните занаяти, ювелирното изкуство и живопистта.Интерес към лазурита проявяват и историците, на които камъкът позволява да проследят сложните търговски пътища на древността, а чрез тях да разкрият различните взаимовръзки между народите. Археологическите разкопки потвърждават, че камъкът е бил използван още в най-ранните етапи от развитието на човечеството –голямо количество изделия от лазурит или техни фрагменти са открити в гробници по Двуречието, област, в която лежат останките на древния град – държава Ур, което се явява и най-древното средище на човешката култура.

Преди повече от 7000 години лазуритът е бил добиван във високите планини на Памир. Старите майстори са украсявали с мозайки от лазурит дворците на източните владтели  и стените на древните храмове. Най-добрите запазени до наши дни произведения на древноегипетското изкуство сияят със съхранилия се във времето цвят на камъка. За заможните семейства от тази епоха като задължителна част от интериора било присъствието на различни по форма и големина вази, статуетки, балюстради, изработени от лазурит. Западноевропейските художници от епохата на Ренесанса го използвали, стрит на прах  за направата на маслена боя, чиито цвят бил наречен ултрамарин.

Лазуритът е подходящ материал за изпълнението на изискани произведения на глиптиката, изкуство известно още от древността и достигнало истинския си апогей в културата на античния свят. Днес  то  се владее от изключително ограничен кръг майстори, което придава на произведенията още по-голяма стойност. Завършеността им със златни или платинени обкови в съчетание с брилянти, океански перли и/или други скъпоценни и полускъпоценни камъни превръща гравирания камък в изключително украшение за изтънчени ценители на ювелирното изкуство.

Небесно синьо потвърждение на величието на природата, лазуритът продължава да примамва, пленява и очарова човека. Сред силния блясък на скъпоценните камъни той привлича вниманието със семплата си красота.

 

Подобни публикации