Новини

Лапис лазули

Лапис лазули

Лапис лазули

Лазуритът е рядко срещаният ,но много красив полускъпоценен камък. Той не притежава прозрачността, характерна за скъпоценните камъни,нито яркият им блясък. В лапис лазули се съдържа пигмента, с който художниците до 19 век са рисували морето и небето. Това означава, че почти всички картини от Средновековието съдържат лапис лазули, любимият син камък на древните хора от Месопотамия, Египет, Персия, Гърция,Рим.

Лапис лазули

По химичен състав е алуминиев силикат на натрия и калция. Цветът му е ярко син до виолетово-син. Името си носи от арабското азул-небе, синева. Когато камъкът за първи път навлиза в Европа е носил името ултрамарин, което означава отвъд морето. Най-доброкачествения лазурит се добива от векове в провинция Бадашкан-Афганистан. Също така има находища край езерото Байкал в Русия.

Лапис лазули

Познат от зората на човешката цивилизация, лазуритът е бил достойно украшение за древните храмове, императорските дворци и за картините на велики художници. Бил е достъпен единствено за представителите на аристокрацията и висшите жреци и се е превърнал в своеобразна емблема на социално положение. За мъдреците в тези отдавна отминали времена , лазуритът бил един от свещените камъни на познанието, достъпно само на онези,способни да надмогнат суетата.

Лапис лазули

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации