Без категория

Ювелирен емайл – част II

ювелирен емайлЮвелирен емайл – част II

В средата на XII век като водещ център в масовото производство на религиозна утвър с използването на различни техники на емайла се обособил френският град Лимож. Изработвали се мощехранилници, реликварии, кръстове и всякакви други предмети, необходими за дейността на духовенството и църковната власт. Постепенно  количеството на произвежданите предмети набирало инерция за сметка на художествената им стойност. В началото на XV век именно там възникнала и се наложила съвършено нова техника – художествен емайл. Това била своеобразна живописна техника, изразяваща се в нанасянето на горещ емайл върху грундирана метална повърхност.  Тя бързо  добила популярност сред представите на висшето общество и се наложила като тенденция. Изработвали се миниатюри, пейзажи, сцени от бита и митологията – недостижими шедьоври на онова време.

ювелирен емайл

В продължение на столетия хората се възхищавали на приказния отблясък на витражите в църквите и катедралите. Той се превърнал във вдъхновение за не малко майстори при създаването на уникални творби, а с времето завладяващата му красота била открита и от майсторите ювелири.

ювелирен емайл

В края на XIX и началото на XX век светът занемял пред деликатната и изтънчена работа на френския ювелир Рене Лалик и знаменития Карл Фаберже и те се превърнали в своеобразни новатори – откриватели на красотата скрита в разнообразни форми и материали. Техните произведения придали нов облик на горещия емайл. Крилата на скакалците, пеперудите, екзотичните птици, листенцата на цветчетата на Лалик придобили реалистичност и оживявали, озарени от слънчевите лъчи.

ювелирен емайл

За разлика от другите бижутери, работещи  най-много с 3 или 4 цвята на емайла, Фаберже започнал да използва повече от 60 нюанса. Това налагало изключително прецизна подготовка на металните повърхности и отлично качество на покриващия материал. Във визитна картичка на фирма „Фаберже“ се превърнала техниката на емайла, наречена „гилош“, а многобройните уникални  изделия, излезли от работилниците на Ювелирната къща  продължават да очароват колекционерите от цял свят.

ювелирен емайл

В наши дни едва ли са останали ювелирна къща и бижутер, които да не са преоткрили неизчерпаемите възможности при работата с ювелирния емайл и да не са го включили в своите изделия и колекции. С помощта на изкуството на емайла се раждат възхитително красиви ювелирни изделия, разкрива се вълшебен свят – експлозия от форми и цветове, който не може да остави безразличен никого.

Бижута с ювелирен емайл може да закупите от магазини Фортуна.

Подобни публикации